A világ legnagyobb meteoritja

Kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb meteoritja Afrikában, egy Hoba nevű kis farm mellett található – pedig a monstrum több mint 60 tonnás!

Kutatók szerint a Hoba-meteorit mintegy 80 000 évvel ezelőtt zuhanhatott le a mai Hoba farm közelében. Meglepő, hogy nem hagyott nagy becsapódási krátert – valószínűleg azért, mert légkörünk annyira lelassította, hogy kis  sebességgel csapódott Földünkbe.

Tipp: Méretes meteoritot találtak az Antarktiszon

A Hoba-meteorit a legnagyobb általunk ismert, egy darabban maradt meteorit, sőt, ez a legnagyobb természetesen megtalálható vasdarab a Földön. A kőzet alakja is igencsak fura: két oldalán sima, ami arra enged következtetni, hogy úgy siklott bolygónk atmoszférájában, mint a lapos kő a vízen.

A meteorit felfedezése a szerencsének köszönhető: mivel szinte semmiféle krátert nem hagyott, az 1920-as években a terület gazdája, Jacobus Hermanus Brits akadt rá, ahogyan ökrével felszántotta a földet. Fémes hangot hallott, majd az eke hirtelen megállt – ma már többrétegű lépcső áll ott, ahol egykor a földműves dolgozott, középpontjában az egyik leghíresebb meteorittal.

Tipp: Megvan az orosz meteor eredete

A meteorit a legfrissebb mérések szerint pontosan 60 tonnás, 84%-a vas, 16%-a nikkel, de található benne elenyésző mennyiségű kobalt is.

Az egyesült államokbeli Amerikai Természettudományi Múzeum 1954-ben meg akarta vásárolni a 60 tonnás meteoritot, de végül nem tudták elszállítani a múzeum épületéig. Bár a helyszínt műemlékké nyilvánították 1955-ben, csak 1985 óta látogatható.