Gyere velünk a lenyűgöző tepuik földjére!

Venezuela déli területeinek jellegzetességei a tepuik, az ősi sziklából álló meredek, toronyszerű fennsíkok. Ezek közül a leghíresebb a Roraima és az Auyantepui, ahonnan az Angel-vízesés hullik alá. A The Explorer World Travellel akár saját szemeddel is megcsodálhatod ezeket a lenyűgöző vidékeket.

A Roraima hegység, Venezuela, Brazília és Guayana határain található, hatalmas, mintegy 15 km hosszú, lapos tetejű, 2772 m magas hegy a Pakaraima-hegységben. Innen ered Guyanának, valamint az Amazonas és az Orinoco vízrendszerének több folyója. A csúcsot általában felhők borítják, állat- és növényvilága egészen különleges.

A Magyarország nagyságú Gran Sabana neve Nagy Szavannát jelent spanyolul – ez a terület tulajdonképpen egy hatalmas füves pusztaság, amelynek monotonitását csak a tepuik törik meg. Ezek a fennsíkok évmilliók óta állnak ellen a szél és a víz koptató erejének. A guianai őslakosok, a pemonok nyelvén a tepui egyébként azt jelenti, hogy “az istenek háza”.

A Gran Sabana területén összesen 115 ilyen tepui található, a legtöbb Guyana és Brazília határvidékén. Általában 1000 és 3000 méter közötti magasságokat érnek el, és nekik köszönhetjük a világ legmagasabb vízesését, az Angel-vízesést is, amely 979 méter magasról zuhan alá. Ez a zubogó Venezuela egyik fő turistaattrakciója.

A tepuikra jellemző még a sok barlang, itt található a világ legnagyobb kvarcitbarlangja, az Abismo Guy Collet, amely 671 méter mélyen tátong a sziklában. A víznyelők is gyakoriak, amelyek akkor jönnek létre, amikor a földalatti folyók annyira kivájták a sziklát, hogy az beomlik.

A fennsíkokra gyakran utalnak úgy, mint a szárazföld Galápagos-szigeteire, mivel annyira sajátos, egyedülálló flórával és faunával rendelkeznek. A különleges helyzetük abból adódik, hogy tövükben teljesen más a klíma, mint a tetejükön. Az alsóbb régiók meleg, párás környezetéhez képest a fennsík tetején gyakori az eső, viszont hűvösebb a hőmérséklet. A kutatók különösen kedvelik a tepuikat, mivel rengeteg olyan állat- és növényfaj található rajtuk, amelyeket még soha nem kategorizáltak, és még felfedezésre várnak.

→Meglátogatnád a lenyűgöző tepuik földjét? Kattints ide, és böngészd át a programot!←