Mégsem a Wright fivérek repültek elsőként?

Az ausztrál John Brown történész érdekes teóriával állt elő: véleménye szerint az első sikeres repülési kísérletet – a történelemkönyveknek ellentmondva – nem a Wright fivérek vitték véghez.

John Brown repüléstörténetre szakosodott történész a FoxNews.com-nak elmondta, hogy birtokában van egy olyan fénykép, amelyen Gustav Whitehead 1901-ben elindul, hogy átrepüljön Connecticut felett – ez pedig az első hivatalos repülésnek számítható, és második helyre szorítja a Wright fivéreket.

“Két év, négy hónap és három nappal a Writght fivérek előtt” – magyarázta Brown a Discovery Newsnak. -”Ez tényleg radikális újraértelmezése a repülés történelmének.”

Whitehead és A Kondorkeselyű

A fivérek 1903. december 17-én végezték repülési kísérletüket – egy olyan eseményt, amely mindkettőjüket a hírnév felé terelte, és hivatalosan is az első repülőkké tette őket. A történészek azonban már régen tudják, hogy abban az időszakban igazán sokan dolgoztak repülőszerkezetek megépítésén, köztük a fent említett Whitehead, egy német bevándorló is.

Whitehead (aki Weisskopf néven született Németországban) No. 21, vagy “The Condor” (A Kondorkeselyű) nevű gépén repült 1901. augusztus 14-én, több mint két évvel a Wright fivérek előtt. A szerkezetnek fa kerekei és vászonból készült szárnyai voltak. A Kondorkeselyű nagyjából két és fél kilométert repült.