Einsteinizmus humorral fűszerezve

Legyen szó akár a relativitáselméletről (E=mc2) vagy a nyelvnyújtogatós képéről, Albert Einstein neve és arca senkinek sem ismeretlen. A német tudós nem csak a tudományos munkáiról, hanem magánemberként a jó humoráról is ismert volt. Az alábbiakban a legnevezetesebb megszólalásait olvasva megismerhetjük ezt az énjét.

A németországi Ulmban született vallását nem gyakorló zsidó család sarjaként, 1879. március 14-én. Matematikát tizenkét éves kora körül kezdett el tanulni. Az ehhez kapcsolódó mende-mondák, miszerint megbukott belőle, tévesek, mivel a tanulmányi minősítéshez rendelt érdemjegyek 1896-tól megváltoztak. Ekkortól a legjobb jegy a 6-os lett, amely addig a legrosszabbnak számított, és ez okozta évekkel később a félreértést. A fényelektromos jelenség kutatásában elért eredményeiért, 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Mindezt talán azért tekinthetjük  szokatlannak, mivel Einstein nem csak hogy a relativitáselmélettel kapcsolatban a legismertebb, hanem azért is, mert a fotoelektromos jelenség kvantumjelenség, és Einstein nem tudta elfogadni a kvantumelmélet valószínűségi posztulátumát. Ennek ellenére a legtöbb fizikus egyetért abban, hogy a négy közül három kutatási területe is – a Brown-mozgásról, a fényelektromos jelenségről és a speciális relativitáselméletről szóló elméletei –, egyenként is megérdemelték volna a Nobel-díjat.

A Times Magazin 1999-ben az évszázad emberének nevezte, több állami intézmény viseli a nevét, sőt halála után az agyát is megvizsgálták.

Ki és milyen természet volt ő valójában? A másik, emberi oldalát is megmutatja pár híres és frappáns mondata.

A zseni tíz legjobb „aranyköpése”:

10. „Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.”

9. „Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. A Világegyetemben nem vagyok olyan biztos.”

8. „Az egyetlen dolog, ami zavarhatja a tanulásod, az a neveltetésed.”

7. „Sosem gondolok a jövőre. Hamar elérkezik magától.”

6. „A valóság csupán illúzió. Bár nagyon kitartó egyed.”

5. „Isten nem kockázik.”

4. „A legnehezebben megérthető dolog a világon a jövedelemadó.”

3. „A tudomány csodálatos dolog, ha az ember benne él.”

2. „Az értelmiségek megoldják a problémákat, a zsenik megakadályozzák őket.”

1. „Aki soha nem hibázott, sosem próbált ki semmi újat.”

Érdemes megszívlelnünk az einsteini bölcsességeket!

Képek forrása: archív