Öt kontinens tavaszi szokásait vettük górcső alá

Ahány ház, annyi szokás – tarja a bölcs közmondás! Tavasszal a világ számos pontján zajlanak látványos, érdekes, vagy olykor akár meghökkentő fesztiválok, események. Ez alkalommal öt kontinens egy-egy különleges programjáról számolunk be olvasóinknak.

Egészséges fesztivál: bor olívával

A dél-afrikai Western Cape-n (Nyugati-Fokföld) különleges hangulatú „borút” halad végig. A Swartland Bor- és Olíva út Cape Toewn-tól északra egy óra autóval, ahol híres borgazdaságok, pincészetek, piacok, chef-run kávézók találhatók. A kettős falvak egyikét (Riebeek-Kasteel és Riebeek West) érdemes felkeresni, a minden évben, májusban tartandó riebeek-völgyi Olíva Fesztivál miatt. A völgyben érdemes kerékpárt bérelni, mivel 18 mérföldön keresztül húzódik a Kasteelberg útszakasz, rajta a róla elnevezett, családi, ismert borkészítő hely és az olíva mezők. A fesztiválra érkezők a luxus Kloovenburg Pastorie vendégházban éjszakázhatnak, vagy a hagyományok kedvelőinek ajánlott a holland Cape nevű viktoriánus parasztház, pazar kilátással a Paardeberg hegyre.

A színek ünnepe

A hinduizmus az indiai, a bangladesi, a pakisztáni és a nepáli népeknél elterjedt vallás. A Holi „Festival of Colors” Fesztivál egy színes, tavaszköszöntő hindu ünnep, ahol a résztvevők színes por és víz keverékét kenik magukra, idén március 27-én. Egész India lázban ég, így ne csodálkozz, ha turistaként téged is belevonnak az örömükbe. Hosszú ujjú ing, nadrág és egy réteg naptej valamennyi ellenállást jelenthet, ha minimalizálni akarod a bőröd festését. Egy nappal mindig megelőzi a teliholdkor megrendezett (Phalgun Purnima), az idén március 26-re eső Elefánt Fesztivál, Jaipurban. Ekkor a „szent” állatokat díszesen felöltöztetik, színesre mázolják és körbejárnak velük, India aspektusait és örömét hirdetve.

A Gyűrűk Ura Trilógia színhelye

Új-Zéland legnagyobb városa Auckland, tőle délre egy órányi autóútra található a 25.000 négyzetmérföldes Waikato régió, fekete homokos strandokkal és vulkáni hegyekkel. A híres Peter Jackson filmek: a Gyűrűk Ura Trilógia vagy a Hobbit című film rajongói mind ide sereglenek, hogy megtekinthessék a „Megyét”. A felfedező kalandorok a Waitomo barlangba csónakázhatnak, kipróbálhatják a raglani hullámokat a legendás Endless Summer szörf helyen. A Waikato folyón – 425 km, Új-Zéland leghosszabb folyója – rendezik meg minden évben a Turangawaewae Vitorlás napot (Regatta Day, idén március 15-16-án volt). A régiót érdemes átszelni hőlégballonnal a „Waikato Felett Ballonnal” (Balloons Over Waikato, április 03-07-ig) rendezvény alkalmából.

Tulipánok ezrével

Késő márciustól május közepéig virágzó tulipánok borítják el a holland tájat. Bár nem olyan híres, mint az észak-és dél-hollandi Bollenstreek, de a központi Flevoland tartományban 5000 hektárnyi területet csak tulipánok borítanak, Noordoostpolder-ben, északkeletre Amsterdamtól. Itt, az éves Countus Tulpán Fesztivál (április 18 – május 6-ig) útvonalain vezetni, kerékpározni, túrázni vagy lovagolni egyaránt érdemes. Noordoostpolder nyugati partján, Urk-ban a történelmi, ám téglaburkolatú utcák és a környezet nyújtotta urbanizáció garancia egy élvezetes sétához. Anno bájos halászfaluként működött, egy félreeső szigetként 1942-ig, amikor is a hatalmas víz és talajjavítási projekt elkezdődött.

Bourbon túrák/ Whisky kedvelőknek

Minden bourbon whiskey-nek szigorú előírási folyamata van. Az USA-ban a fehér tölgyfa hordóban érlelt párlatot hívjuk bourbon-nek. A hét szeszfőzde: a Kentucky Bourbon Trailtour-Four Roses, Heaven Hill Distilleries, Jim Beam, Maker Mark, Wild Turkey bourbon, Woodford Reserve és a Town Branch készíti a bourbon-ök 95%-át a világon. A Lexingtontól Louisville-ig vezetett túrák és kóstolók – ne hagyd ki a csokoládés bourbon labdákat – tartalmazza a legtöbb megállót. Három napot érdemes rászánni, megtekintve a nagy és a mikro szeszfőzdéket a Kentucky Bourbon Craft Trail Tour keretében. Eltölthetsz egy estét a Woodford Inn Versailles-ban, ahol péntek esti halvacsorát fogyaszthatsz, kellemes háttérzenével fűszerezve.. A korán kelők mindenképp nézzék meg a versenyló tréningeket (06:00-10:00 naponta) a közeli Keeneland-ben!