Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül

Újabb nyolcezres csúcs hegymászására készülnek a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sorozat tagjai. Ezúttal a kiszemelt csúcs a 8586 m magas Kancsendzönga, amely a harmadik legmagasabb hegy a világon. Az indulás előtti órákban az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal beszélgettünk.


Azon kívül, hogy a hegy neve egy nyelvtörőben is megállná a helyét, mit lehet tudni a Kancsendzöngáról?

A Kancsendzönga az Everest és a K2 után a harmadik legmagasabb hegy a világon. Nevének jelentése: „a hó öt kincse”, ugyanis a hegy ténylegesen 5 csúcsból áll. A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. Az öt csúcs közül három India, Szikkim tartomány részén található, kettő pedig Nepálban.

A hegy megmászása milyen nehézségűnek számít a nyolcezresek birodalmában?

Technikailag közepesen nehéz hegynek minősül, amelynek igazi nehézségét a 8500 méter fölötti magassága jelenti, valamint az, hogy a déli Himalája első hegycsúcsa, így meglehetősen ki van téve az időjárás viszontagságainak, és a lavinaveszélynek.


Kik az expedíció oszlopos tagjai?

Az idén a rutin és a tapasztalat (Erőss Zsolt) mellett „teret kap” a fiatalos lendület a gyöngyösi Kiss Péter személyében, de velünk tart a szlovák Jaroslav Dudka hegymászó is, jómagam pedig az expedíció vezetőjeként koordinálom a csapatot.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kancsendzönga expedíciónak kultúrtörténeti vonatkozása is van.
Igen, a hegymászás előtt ellátogatunk a Kancsendzönga lábánál elterülő Dardzsilingbe, Kőrösi Csoma Sándor sírjához, ahol eltöltünk pár napot, majd innen indulunk az alaptáborba.

Milyen útvonalon és stílusban szeretnétek elérni a csúcsot?

A hegy első megmászásának útvonalán, a nepáli útvonalon fogunk mászni. A hagyományainkat őrizve, tisztán mászunk, táborláncos formában külső segítség igénybe vétele nélkül. Számunkra csakis a tiszta mászásnak van sportértéke.

Milyen magasságban építitek ki a táborhelyeket a hegyen?

Ez nagyban függ a külső körülményektől (pl. hóhelyzet). Az biztos, hogy az alaptábor 5140 méteren lesz és az utolsó, csúcstámadó tábor 7300-7400 méter környékén. A köztes táborok általában 800-1000 m szintkülönbségben lesznek.

Zsolt lába hogyan bírja a nyolcezer méteres hegyeket, a protézis jól működik ebben a magasságban?

A Lothse jó főpróbának bizonyult, szerencsére nem okozott gondot a protézis. Kitapasztalta, hogyan tud hatékonyan, jól mozogni vele.

Az idei expedícióban újdonságnak számít az „Üzenet a csúcsra” kezdeményezés.

Ahogy Zsolt mutatta a sajtótájékoztatón, már zsebében van a pendrive, ami tartalmazza azokat az üzeneteket és kívánságokat, amit a lelkes rajongók szeretnének feljuttatni a csúcsra. A facebookon közzétett üzenetek között megtalálható a környezettudatos életmód csakúgy, mint a sportos, egészséges élet. Ezt a féle „üzenetküldést” kiváló közösségépítő, jó kezdeményezésnek tartjuk.


Az itthon maradottak hogyan szerezhetnek tudomást az expedíció életéről?

Természetesen, ahogy eddig is, megpróbálunk műholdas kapcsolatot teremteni az itthoniakkal, így a médián keresztül eljutnak a hírek az expedícióról, illetve a brokernet segítségével egy blogot is fogunk vezetni, ahol első kézből értesülhetnek az érdeklődők a hegyen történtekről.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sorozatot felölelő 14 nyolcezres csúcsból már 11 megvan. Mikorra tervezitek, hogy teljessé válik a kollekció?

Terveink szerint, ha az idén sikerülne megmászni a Kancsendzöngát, akkor a 2014-es évre megvalósíthatnánk a nagy célunkat, ugyanis abban az évben először az Annapurnát szeretnénk meghódítani, majd a K2-re mennénk. De ez még messze van. Most az előttünk álló feladatra koncentrálunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erőss Zsolt az OzoneNetwork műsorvezetője
Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat
A Lhoce-mászás krónikája

 

Képek: Szatmári Zoltán, Kollár Lajos