- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-03-27 @ 12:17 In Expedíció | No Comments

Újabb nyolcezres csúcs hegymászására készülnek a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sorozat tagjai. Ezúttal a kiszemelt csúcs a 8586 m magas Kancsendzönga, amely a harmadik legmagasabb hegy a világon. Az indulás előtti órákban az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal beszélgettünk.

[1]
Azon kívül, hogy a hegy neve egy nyelvtörőben is megállná a helyét, mit lehet tudni a Kancsendzöngáról?

A Kancsendzönga az Everest és a K2 után a harmadik legmagasabb hegy a világon. Nevének jelentése: „a hó öt kincse”, ugyanis a hegy ténylegesen 5 csúcsból áll. A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. Az öt csúcs közül három India, Szikkim tartomány részén található, kettő pedig Nepálban.

A hegy megmászása milyen nehézségűnek számít a nyolcezresek birodalmában?

Technikailag közepesen nehéz hegynek minősül, amelynek igazi nehézségét a 8500 méter fölötti magassága jelenti, valamint az, hogy a déli Himalája első hegycsúcsa, így meglehetősen ki van téve az időjárás viszontagságainak, és a lavinaveszélynek.

[2]
Kik az expedíció oszlopos tagjai?

Az idén a rutin és a tapasztalat (Erőss Zsolt) mellett „teret kap” a fiatalos lendület a gyöngyösi Kiss Péter személyében, de velünk tart a szlovák Jaroslav Dudka hegymászó is, jómagam pedig az expedíció vezetőjeként koordinálom a csapatot.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kancsendzönga expedíciónak kultúrtörténeti vonatkozása is van.
Igen, a hegymászás előtt ellátogatunk a Kancsendzönga lábánál elterülő Dardzsilingbe, Kőrösi Csoma Sándor sírjához, ahol eltöltünk pár napot, majd innen indulunk az alaptáborba.

Milyen útvonalon és stílusban szeretnétek elérni a csúcsot?

A hegy első megmászásának útvonalán, a nepáli útvonalon fogunk mászni. A hagyományainkat őrizve, tisztán mászunk, táborláncos formában külső segítség igénybe vétele nélkül. Számunkra csakis a tiszta mászásnak van sportértéke.

Milyen magasságban építitek ki a táborhelyeket a hegyen?

Ez nagyban függ a külső körülményektől (pl. hóhelyzet). Az biztos, hogy az alaptábor 5140 méteren lesz és az utolsó, csúcstámadó tábor 7300-7400 méter környékén. A köztes táborok általában 800-1000 m szintkülönbségben lesznek.

Zsolt lába hogyan bírja a nyolcezer méteres hegyeket, a protézis jól működik ebben a magasságban?

A Lothse jó főpróbának bizonyult, szerencsére nem okozott gondot a protézis. Kitapasztalta, hogyan tud hatékonyan, jól mozogni vele.

Az idei expedícióban újdonságnak számít az „Üzenet a csúcsra” kezdeményezés.

Ahogy Zsolt mutatta a sajtótájékoztatón, már zsebében van a pendrive, ami tartalmazza azokat az üzeneteket és kívánságokat, amit a lelkes rajongók szeretnének feljuttatni a csúcsra. A facebookon közzétett üzenetek között megtalálható a környezettudatos életmód csakúgy, mint a sportos, egészséges élet. Ezt a féle „üzenetküldést” kiváló közösségépítő, jó kezdeményezésnek tartjuk.

[3]
Az itthon maradottak hogyan szerezhetnek tudomást az expedíció életéről?

Természetesen, ahogy eddig is, megpróbálunk műholdas kapcsolatot teremteni az itthoniakkal, így a médián keresztül eljutnak a hírek az expedícióról, illetve a brokernet segítségével egy blogot is fogunk vezetni, ahol első kézből értesülhetnek az érdeklődők a hegyen történtekről.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sorozatot felölelő 14 nyolcezres csúcsból már 11 megvan. Mikorra tervezitek, hogy teljessé válik a kollekció?

Terveink szerint, ha az idén sikerülne megmászni a Kancsendzöngát, akkor a 2014-es évre megvalósíthatnánk a nagy célunkat, ugyanis abban az évben először az Annapurnát szeretnénk meghódítani, majd a K2-re mennénk. De ez még messze van. Most az előttünk álló feladatra koncentrálunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erőss Zsolt az OzoneNetwork műsorvezetője [4]
Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat [5]
A Lhoce-mászás krónikája [6]

 

Képek: Szatmári Zoltán, Kollár Lajos

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/03/27/eross-zsolt-a-vilag-harmadik-legmagasabb-hegyere-keszul/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/Kangcs_21.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/DSC_6677.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/DSC_6688_kicsi.jpg

[4] Erőss Zsolt az OzoneNetwork műsorvezetője: http://explorerworld.hu/2012/08/02/eross-zsolt-az-ozonenetwork-musorvezetoje/

[5] Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat: http://explorerworld.hu/2012/02/27/az-annapurna-meghoditasara-keszul-a-magyar-csapat/

[6] A Lhoce-mászás krónikája: http://explorerworld.hu/2011/12/15/a-lhoce-maszas-kronikaja/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.