Új kétéltűátjárókat építenek a Mátrában és a Bükkben

A következő két évben csaknem 350 millió forintot költ kétéltűátjárók és terelőfalak létesítésére a Mátrában és a Bükkben a Bükki Nemzeti Park (BNP) – tájékoztatta szerdán az MTI-t a BNP médiareferense.

 

A beruházással a szakemberek azt remélik, hogy a kijelölt négy helyszínen, a Bükkben a Varbói-tó, a Bogácsi-tó, a Mátrában a Sás-tó, illetve a Hasznosi-víztározó körzetében tartósan megszűnik a kétéltűeket fenyegető gázolásveszély – közölte Kangúr Tibor.

A vonuló kétéltűek és hüllők – köztük barna varangy, erdei béka, gyepi béka és zöld varangy – több forgalmas közutat kereszteznek, miközben a vermelőhelyük és a peterakóhelyük között “közlekednek”. Az állatok természetvédelmi értéke több tízmillió forint.

A szakember szerint a tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományainak gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után elkerülhetetlen. Ezt kívánja a Bükki Nemzeti Park megakadályozni azzal, hogy három új beruházást kezd, illetve kiegészít egy már meglévő terelő- és átjárórendszert.

A Varbói-tónál négy útalatti átereszt, illetve 1,3 kilométernyi terelőfalat építenek, a Hasznosi-víztározónál 5 átereszt építenek ki és egyet felújítanak, illetve 2,3 kilométernyi terelőfalat építenek, a Sástó mellett pedig az öt átjáró mellett 690 méternyi terelőfalat és 900 méternyi terelőárkot alakítanak ki.

A Bogácsi-tónál 70 méternyi terelőfallal, 530 méter hosszúságú terelőárokkal és 6 új átjáró építésével egészül ki a meglévő hálózat.

A beruházás nyomán nemcsak az állatokat mentik meg, hanem a közúti közlekedés is biztonságosabbá válik – mondta Kangúr Tibor.

A Magyarországon élő összes kétéltű faj védettnek minősül.

(MTI)