A „munkamegosztás” mesterfoka

Alex Thornton a Cambridge-i egyetem kutatója évekig vizsgálta a szurikáták életét. A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzfélék családjába tartozik. Neve a szuahéli nyelvből származik, amelynek jelentése „szirti macska”. Testhossza kb. 25- 30 cm, farkhossza 20–25 cm, testtömege elérheti az 1 kilogrammot. A nyílt, füves területeket, száraz síkságokat, sivatagokat kedvelik.

A szurikáták kotorékokban élnek, s reggelente előbújnak rejtekhelyeikről. Először a szülők bújnak elő, később a fiatal generáció tagjai, majd felállnak hátsó lábaikra, és hagyják, hogy a felkelő nap felmelegítse testüket. Mikor testük elérte a kívánt hőmérsékletet, a kolónia tagjai élelem utáni vadászatra indulnak. Főleg rovarokat, kígyókat, skorpiókat fogyasztanak. Hallásuk, szaglásuk és látásuk különösen jó.

A vadászat idején az „őrszem” egy szirten vagy magaslaton áll sas, sakál vagy kobra után kémlelve, és éles füttyentéssel jelzi a többiek számára a közeledő veszélyt. A kolónia idősebb, tapasztaltabb példánya „szárnya alá veszi” a fiatalabb generáció tagjait, és szabályszerűen kitanítja őket a sikeres vadászatra. Kezdetben még csak elejtett zsákmánnyal ismerkednek a fiatalok, vagy olyan skorpiókkal, amelyeknek előzőleg az idősebbek már eltávolították a méregtüskéjét. Később már „élesben” is próbálkozhatnak, természetesen csak szülői felügyelet mellett.

A szurikáta a leginkább együtt kooperáló állatfaj a világon – mondja Alex Thornton. Ezt a megállapítását az is alátámasztja, hogy a fiatal állatok nevelése nem csak kizárólag a szülők feladata, hanem az egész kolóniáé. De az élet más területein is példásan összefognak a szurikáták – mondja a kutató. Az ellenségeik (sakál, kígyó, sas) ellen is közösen veszik fel a harcot. A közös gondolkodás és egymás támogatása az, ami életképessé teszi a fajt. Ha a kolónia minden egyes tagja külön utakat járna, hamar a ragadozók áldozatává válnának. Az együttműködő viselkedés viszont megerősíti a csapatot, és sikeressé teszi.

Kapcsolódó anyagaink:

Mesterségesen neveltek fel egy szurikátakölyköt

Képek: archív