- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

“Szellemrészecskéket” értek tetten átváltozásuk közben

Posted By The Explorer On 2013-03-29 @ 09:32 In Tech | No Comments

Harmadszor sikerült a tudósoknak “tetten érniük”, miként változik át a “szellemrészecskének” is nevezett neutrínó egyik fajtája a másikba az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) és az olaszországi San Grasso Laboratórium által végzett OPERA-kísérlet keretében.

Az eredmény magyarázatot adhat az úgynevezett napneutrínó-problémára, arra a jelenségre, miszerint a detektorok kevesebb neutrínót érzékelnek, mint ezt a Nap működési modelljéből várható lenne.

[1]

A neutrínó a leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskék egyik fajtája. Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. A csaknem zéró tömegű részecskéknek három fajtája ismeretes: elektron, müon- és tau-neutrínó. Nevük onnan ered, hogy a standard modell szerint mindegyik kapcsolatba hozható egy másik, negatív töltéssel rendelkező leptonnal: az elektronnal, müonnal és a tau-részecskével. Neutrínók többféle forrásból is származhatnak, megkülönböztetnek mesterséges, például atomerőművekből eredő, továbbá földi, légköri és napneutrínókat.

A tudósok kevesebb napneutrínót mérnek, mint ez várható lenne, a hiányt a fizikusok a hiányt a háromféle részecske egymásba történő átalakulásával (neutrínóoszcillációval) magyarázzák. Az elmélet szerint a neutrínók nem tűnnek el, mindössze a detektorok az egyik fajtát keresik, miközben a neutrínók más alakot öltenek.

[2]

A neutrínóoszcilláció elméletének bizonyítására indították 2001-ben az OPERA-kísérletet. A CERN és az olaszországi Gran Sasso Laboratórium közös projektje a müon-neutrínók tau-neutrínóvá történő átalakulását vizsgálja. A Genf mellől indított műon-neutrínók 730 kilométeres utat tesznek meg a hegy gyomrában létesült olaszországi laboratóriumba, ahol egy 4000 tonnás detektor “pásztázza” a részecskéket. Tau-neutrínók után kutatnak, hiszen a Genfben indított részecskenyaláb kizárólag müon-neutrínókat tartalmazott.

Eddig két esetben 2010-ben és 2012-ben sikerült tau-neutrínókat megfigyelni, s a mostani eredmény igazolja a két korábbi mérés hitelességét. Antonio Ereditato, a Berni Egyetem fizikusa, az OPERA-kísérlet résztvevője szerint a tévedés valószínűsége egy a millióhoz.

A tudósok reményei szerint e kísérlet révén többet megtudhatnak a tau-neutrínók természetéről is, például sikerül meghatározni a tömegüket – olvasható LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/28243-third-tau-neutrino-detected.html).

 

Kapcsolódó anyagaink:

Megnevezte 2012 legfontosabb tudósait a Nature [3]
Rejtélyes részecske játszhat közre a szupernóva-robbanásokban [4]
Nagyon nagy valószínűséggel sikerült megtalálni az „isteni” részecskét [5]

 

(MTI)

Képek: archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/03/29/szellemreszecskeket-ertek-tetten-atvaltozasuk-kozben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/CERN_CMS1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/LHC.jpg

[3] Megnevezte 2012 legfontosabb tudósait a Nature: http://explorerworld.hu/2013/01/03/megnevezte-2012-legfontosabb-tudosait-a-nature/

[4] Rejtélyes részecske játszhat közre a szupernóva-robbanásokban: http://explorerworld.hu/2012/09/13/rejtelyes-reszecske-jatszhat-kozre-a-szupernova-robbanasokban/

[5] Nagyon nagy valószínűséggel sikerült megtalálni az „isteni” részecskét: http://explorerworld.hu/2012/07/04/nagyon-nagy-valoszinuseggel-sikerult-megtalalni-az-isteni-reszecsket/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.