Két új kutatóbázis létesül az Antarktiszon

Az új kutatóbázisok geológiai és geomagnetikus, a gleccsereket és a légkört, valamint a helyi környezetet és műholdas megfigyelést érintő vizsgálódások céljára épülnek fel. Az egyik egység nyári bázis lesz, csak decembertől márciusig üzemel majd, a másik egész évben. Felállításuk helyének keresése már megkezdődött, várhatóan 2015-től állhatnak majd munkába – ismertette a részleteket a hivatal.


A kelet-ázsiai ország jelenleg három bázissal van jelen a világ legdélebbi kontinensén. Az első, a Nagy Fal 1985-ben épült, ezt követte a Szun Jat-szen felépítése 1989-ben, az első, kifejezetten tudományos kutatás céljára felhúzott bázis, a Sárga Folyó pedig 2004 júliusában nyílt meg. Kína az elmúlt években növelni igyekezett jelenlétét mind a Déli-, mind pedig az Északi-sarkon, ennek elsősorban az utóbbi esetén lehet – a klímaváltozás következtében megnyíló kereskedelmi útvonalak, valamint a jégtakaró alatt sejtett nyersanyagkészletek miatt – komoly stratégiai szerepe.
A Hósárkány névre keresztelt jégtörő november eleje óta az Antarktiszon kutatott, visszaérkezése április 9-én várható Sanghajba. A Déli-sarkvidéken eddig 29 alkalommal végzett tudományos kutatást.


Kapcsolódó anyagaink:

2200 kilométer síléceken az Antarktiszon!
Biciklivel az Antarktiszra
Nincs új életforma az antarktiszi tóban

(MTI)

Képek: archív