Kalandok a világ végén: Tasmania

Tasmania még az ausztráloknak sincs közel, nekik is 2 órát kell repülniük Sydneyből, hogy elérjék e hihetetlen változatos szigetet. Tasmaniát Ausztráliától a Bass-szoros választ el.

Ausztrália legkisebb területű szövetségi állama, területe 68 332 km², népessége kb. 500 000 fő. Tasmania területének több mint egyharmada védettség alatt áll, vagyis nemzeti park, 10.000 km² pedig az UNESCO világörökség része. Nem csoda, hogy Ausztrália 7 leghíresebb túraösvényéből 4 Tasmania tájain vezet. A sziget zöld vadonjaiban szinte alig van gyalogösvény, de ez még izgalmasabbá teszik a túrákat. A sziget fővárosa Hobart, amelyet 1804-ben alapítottak. Ez Ausztrália második legrégebbi városa.

Tasmaniában csodálatos és szinte érintetlen tájak várják az odalátogatót. Megtalálhatók itt a hósapkás hegyek, a sűrű, szinte átjárhatatlan esőerdők és a száraz erdők csakúgy, mint a lápos bozótvidékek.
De nem csak a flóra, hanem a fauna is rendkívül sokrétű. Ne feledkezzünk meg a híres/hírhedt tasman ördögről, amely voltaképpen egy erszényes állat, de él itt kacsacsőrű emlős és csupasz orrú vombat is. A vombat is az erszényesek családjába tartozik, és azért különleges, mert a legtöbb rokonától eltérően hátrafelé nyílik az erszénye.

Egyike a legcsodálatosabb túraútvonalaknak a Bay of Fires Walk, amely a keleti parton vezet, de a Cradle Mountain nemzeti park részét képezi. Hófehér homok, lélegzetelállító homokos partvidékek, azúrkék ég és változatos formájú narancssárga színű gránitsziklák teszik még inkább vonzóvá a cseppet sem unalmas tájat. Óriási elismerés, hogy 2009-ben a Lonely Planet ezt a helyet választotta a legkedveltebb úti célpontnak. Több kisebb nagyobb ausztrál és tasman utazási iroda is szervez ide 2-3 napos túrákat.

Bay of Fires Walk

A három napos túra útvonala

Első nap: Launceston – Mt William nemzeti park – Deep Creek
Táv: 12km
Nehézségi fok: közepes

Második nap: Deep Creek  -  Ansons Bay
Táv: 12km
Nehézségi fok: közepes

Harmadik nap: Ansons Bay – The Gardens
Táv: 12km
Nehézségi fok: közepes

 

Kapcsolódó anyagaink:

Abel Janszoon Tasman felfedezte Tasmaniát
Mégsem halt ki a tasmán tigris?
Veszélyben a kacsacsőrű emlős

Képek: archív