Namíbiai színkavalkád

Namíbia 1990-től független köztársaság. Afrika délnyugati részén, az Atlanti-óceán partján fekszik. Partvidékén kb. 1300 km hosszan, 80–130 km szélességben Földünk egyik legkietlenebb sivataga, az ország nevét adó Namib-sivatag húzódik.

Namíbia végtelen sivatagjai, nemzeti parkjai, különleges állat- és növényvilága, tájainak csodálatos színkavalkádja valósággal rabul ejti az embert.

5 dolog, amit Namíbiában látnod kell!

Kalahári- sivatag

Kalahári – sivatag

Namíbia egyik legismertebb földrajzi tája, amely kiterjed a Dél-afrikai Köztársaságra és Botswanára is. Érdekes homokdűnéi, a sivatag változatos „homok hullámai” (Sand Ridges) fantasztikus hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A partvidék területén uralkodó szél itt építi fel a világ legnagyobb homokdűnéit.

Succulent Karoo

Succulent Karoo

A Succulent Karoo olyan változatos élőhely, ahol mintegy 5000 növényfaj található, s nagyrészük endemikus. Furcsa ellentmondásnak tűnik, hogy ez is a sivatag része, de Namíbia ezen részen hullik annyi csapadék, hogy fent maradhasson az a különleges növénytársulás, ami ezt a vidéket jellemzi

Etosha nemzeti park

Etosha nemzeti park

A bozótosban található Namíbia egyik leglátványosabb természeti jelensége: az Etosha Pan. Ez a terület az év tekintélyes részében száraz terület, de az esős évszakban több ezer négyzetkilométeres tó képződik. Ez nélkülözhetetlen a területén élő flórának és faunának. Itt található Namíbia legnagyobb állatrezervátuma.

Fish River Canyon

Fish River Canyon

Ez a világ második legnagyobb canyonja (160 km hosszú és 27 km széles). Érdekes sziklaformációi, színei valósággal elvarázsolják az embert. Nem csoda, hogy Namíbiában a legtöbbet látogatott természeti látványosság.

Dead Vlei

DeadVlei

Egyedülálló táj (Dead Vlei) Sossusvlei közelében, ahol kihalt akácia fák (Acacia erioloba) teszik még különlegesebbé az amúgy is rendkívül izgalmas tájat. Itt a dűnék magassága olykor eléri a 300 méter magasságot is. Hihetetlen csodálatos látványt nyújt a napfény játéka a tájon, amely ezer féle színben tűnteti fel a sivatag domborulatait és a mementóként álló kihalt akácia fákat.

Kapcsolódó anyagaink:

Kövesd az orrszarvúkat, avagy az orvvadászok elleni reform
A rejtélyes afrikai „tündérköröket” vizsgálták

Képek: archív