- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Esőerdő védi elefántjait

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-04-09 @ 13:27 In Öko | No Comments

Az ott élők célja, hogy esőerdejüket – ami egyébként a vadon élő elefántok otthonaként is szolgál -, védett övezetté nyilvánítsák. Ezt a nagyszabású tervet a falu vezetése már jóváhagyta, és egyre több támogatójuk verbuválódik a környéken.

[1]

A Sepintun körüli esőerdő már sok-sok generáció óta a Suku Anak Dalam népcsoport birtokában van. Az esőerő számukra az életet jelenti, hisz innen szerzik be táplálékuk jelentős részét és az életvitelükhöz szükséges számos nyersanyagot. Ugyanakkor az itt élők tisztelik a vadonban élő állatokat, és tiszteletben tartják az elefántok, a tigrisek és medvék életterét. Szumátra ezen részén sokáig „szimbiózisban” tudott élni ember  és állat. Nem voltak fenyegetések, és veszélyes támadások, ember és állat ki tudott térni egymás útjából.

[2]

Szumátra

Az utóbbi időben viszont egyre gyakoribbá váltak az elefánt„támadások”. Az esőerdő tönkretevőinek motoros fűrészeitől megriadva az elefántok letapossák az ott lakók kunyhóit, és ültetvényeit. A probléma gyökere az, hogy egy helyi cég azon a vidéken szeretne kaucsuk-ültetvényt létrehozni, ezt viszont a helybéliek nem nézik jó szemmel. A kaucsuk-ültetvénynek kinézett terület közepén található ugyanis Sepintun település és az elefántok élettere is. A település lakói féltik magát az esőerdőt és természetesen otthonaikat is.

[3]

Suku Anak Dalam népcsoport néhány tagja

„Eddig soha nem fordult elő, hogy állat és ember egymásba botlott volna, vagy zavarná egymás életét – vélekedik az egyik helybéli, Ujok. Most mindenki félti az esőerdőt, hisz ez ad otthont és élelmet embernek s állatnak egyaránt. Az elefántoknak is ugyan úgy megvan a joguk, hogy itt éljenek, mint nekünk – fogalmaz Ujok. Mindent el kell követni azért, hogy az erdőírtás megálljon, s ebben teljesen egységesek az itt lakók.

[4]
Sikerként könyvelhetik el, hogy nemrégiben abbamaradt az erdőírtás és a területet ideiglenesen védett területté nyilvánították. A következő cél, hogy egy esőerdő-expedíció keretében feltérképezzék az itt élő állatvilágot, mert ha bizonyítani, valamint dokumentálni tudják, hogy valóban nagyszámú elefánt él e területen, akkor talán végérvényesen is beszüntethetik az esőerdő kiírtását.

Képek: archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/04/09/esoerdo-vedi-elefantjait/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/sumatra3.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/ujok-septinun.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/Suku-Anak-Dalam.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/sumatra_elefant.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.