Bora Bora: az “elsőszülött” karjaiban

Bora Bora egy mágikus sziget, álomszerű környezetben. Bora Bora jelentése tahiti nyelven “elsőszülött”, mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből.

Bora Bora történelme szorosan összefonódik Tahiti és szigetei történelmével. Több mint 1000 évvel ezelőtt érkeztek Ázsia felől az első Polinézek, akik hosszas tengeri vándorlás után népesítették be a szigetet. A XVIII. században több felfedező is megfordult itt, aminek köszönhetően egyre népszerűbb lett a sziget.  Nem csoda, hogy Bora Borához fűződik számos megfilmesített történet is (BOUNTY lázadás, COOK kapitány élettörténete).
Bora Bora egyébként 230 km-re húzódik Tahititől. A sziget 29 km2 területű „édenkert”.

Bora Bora

Mérete miatt könnyen bejárható. Sokak szerint a szigetet a világ talán legszebb színű és vizű lagúnái veszik körül. Vakítóan fehér homokos partja és kristálytiszta azúrkék vize már-már giccsesen szép. Különleges tengeri élővilágának köszönhetően az idelátogatók közül szinte senki nem hagy ki egy „víz alatti kirándulást”. Láthatunk itt csodálatos korallzátonyok, a szivárvány minden színében tündöklő halfajokat és tengeri teknősöket is.

Mit csinálhatsz még Bora Borán?

Túrázás

Mount Pahia

Bora Bora vulkanikus szigetének ikonikus hegye a különleges alakú 661 méter magas Mount Pahia, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a sziget lagúnáira. A hegy csúcsára érdemes felmászni, de csak jól képzett guide társaságában, mert a hegy csúcsa közelében igen meredek és veszélyes kitett szakaszok vannak, ahol jól jön a tapasztalt túravezető segítsége. Vaitape-től is több órás kemény túra vezet a csúcsra.

Légzőcsöves merülés (snorkering)

Bora Bora lagúnáinak zafírkék vize felejthetetlen élményt nyújt a búvárkodás szerelmeseinek: változatos korallzátonyok, teknősök és különleges tengeri fajok ejtik rabul az embert. Ördögrája, pillangósügér, papagájhal, zászlós korall sügérek tehetik még különlegesebbé az élményt.

Búvárkodás (scubadiving)

Búvárkodás Bora Borán

A vállalkozó szelleműek kipróbálhatják, vagy akár el is sajátíthatják a palackos merülés rejtelmeit. Bora Bora meleg és sekély vizének, valamint könnyen megközelíthető korallzátonyainak köszönhetően ideális helyszínül szolgál a kezdő búvárok számára is.

Lagúna-túra


Több helyi utazási iroda is kiváló lehetőséget kínál a mesés és romantikus lagúnák „bejárására”. Felejthetetlen élményt jelent a lagúnákat megcsodálni, és pihenésképpen alámerülni a zafírkék vízben. A túrák többsége extra attrakcióként cápa- valamint rája etetést is kínál. Természetesen, ha valaki maga szeretné felfedezni a lagúnák káprázatos világát, azt is megteheti.

Kite varázslatos környezetben

Bora Bora igazi kite-paradicsom

A kite rajongók (kitesurfers) varázslatos környezetben hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, ugyanis Bora Bora a világ egyik legjobb kite-paradicsoma. Erre a legideálisabb hely a Matira Point, amely voltaképpen a sziget déli végén található kis félsziget.

képek: archív