A felfedezők köztünk vannak

The Explorer Society-”A felfedezők köztünk vannak” c. fotókiállítás

 A The Explorer Society Alapítvány fotókiállítás sorozatot indít a A felfedezők köztünk vannakcímmel. A rangos sorozat első kiállítója Szalay-Berzeviczy Attila lesz, társkiállítói pedig Jaksity György és Dér Tamás.

A sorozat célja olyan ismert személyek alkotásainak bemutatása, akiket a közvélemény egész más oldalukról ismer, és munkájuk mellett szenvedélyes utazóként lelkesen hódolnak a világ felfedezésének, megismerésének és dokumentálásának.
Szalay-Berzeviczy Attila 2011-ben belevágott élete nagy kalandjába, hogy másfél év alatt bejárja a Föld legizgalmasabb és legzordabb helyeit.  Utazásai során többször útitársa volt két nagyon közeli barátja: Jaksity György, a Concorde Értékpapírt Zrt. elnöke és Dér Tamás, filmproducer, akik szintén mindenhová a fényképezőgépükkel együtt utaznak.


A vállalkozó szellemű utazók időt és energiát nem kímélve jutottak el a 6 kontinensre: az Antarktisztól Alaszkáig, Ausztráliától Nepálig vagy a Kilimandzsárótól az Everestig.

Útjaik cseppet sem nevezhetők átlagosnak. Minden kényelmet mellőzve, nem az 5 csillagos hotelek világát keresték, hanem az izgalmas kalandokat és kihívásokat. Erről árulkodnak a világ lenyűgöző tájain készített fotóik is.

A páratlan szépségű fotókból is jól látszik, hogy az utazók különleges fotográfiai érzékkel rendelkeznek. A kiállítás anyaga elröpít minket az Antarktisz jeges tájaira, Ausztrália színes világába, vagy a Himalája büszke bércei közé.

A felvételeket szemlélve könnyen beleélhetjük magunkat egy világkörüli „időutazásba”.

Szalay-Berzeviczy Attiláról:
Közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, jelenleg a Varsói Értéktőzsde valamint a bécsi Raiffeisen Bank International főtanácsadója. Egykori öttusázóként és vívóként a magyar sport és a hazai rendezésű olimpia ügyének elkötelezett támogatója, a Budapesti Olimpia Mozgalom kezdeményezője és vezetője, amely ma alapítvány formájában támogatja olimpikonjaink továbbtanulását.

Egyik jeles felmenője Szinyei Merse Pál nyomdokain haladva már korán elkezdett grafikával foglalkozni, majd az idő haladtával korszerűbb technikai eszközökre cserélte a ceruzát és közel 20 éve aktívan fotózik. Először kifejezetten sportfotókat készített és elkötelezett dokumentátora volt a magyar olimpiai sikereknek. Később a fotográfia más területein is sikerrel próbálta ki magát.

Információ a kiállításról:
Megtekinthető: 2013. április 18. – május 12-ig.
Helyszín: Hemingway étterem (Bp., Kosztolányi Dezső tér 2.)

Az alkotásokból Fényes Gábor fotográfus válogatott, aki nemcsak Attila jó barátja, hanem közel 10 éve kiváló mentora is.