Expedíció, kaland, kihívás

Kamcsatka vad tájain

Kamcsatka

Fotó: Bryan Smith

Bryan Smith (National Geographic) néhány éve a Kamcsatka-félszigeten vezetett egyhónapos vadvízi kajakos expedíciót.  Oroszország e távoli lenyűgöző tája teljesen rabul ejtette a csapatot.
A főként tudósokból álló stáb Kamcsatka folyami ökoszisztémáját vizsgálta, a vadon élő lazac hosszú távú fennmaradása érdekében.
A Karimskia folyón evezve a táj teljesen elkápráztatta a kajakosokat, hiszen óriási élményt jelentett számukra a közeli aktív vulkán 30 percenkénti „kitörését” átélni. A vulkán szinte percre pontosan fél óránként füstfelhőt lövelt a levegőbe. Abban mindenki egyetértett, hogy Kamcsatka egyike a Föld utolsó igazán vad helyszínének.

Szóló mászás Alaszkában

Úton – Mount McKinley

Fotó: Lonnie Dupre

Az idén januárban Lonnie Dupre hegymászó kísérletet tett az alaszkai Mount McKinley (Denali) téli megmászására. Az expedíció jól indult, de később betört a könyörtelen rossz idő. Dupre hét napig kuporgott egy hóba vájt barlangban arra várva, hogy a viharos szél alábbhagyjon, de az időjárás nem fogadta kegyeibe. A hegymászó nem keseredett el, jövőre ismét nekivág a nagy kihívásnak.
„Mióta az eszemet tudom, imádom a havat és a jeget, éppen ezért az artikus vidéken már számos expedícióban részt vettem” – fogalmazott a mászó.

Írország GPS-es fókái

A GPS elhelyezése céljából befogták a szürke fókákat

Fotó: David Thompson

Michelle Cronin tavaly nyáron Írország kontinentális talapzatán tanulmányozta a szürke fókákat. A kifejlett szürke fókákat ellátta GPS- készülékkel, hogy követni tudja tartózkodási helyüket, vándorlásaikat. Erre azért van szüksége, hogy össze tudja hasonlítani a tengeri emlősök és a kereskedelmi halászok útvonalát.
Cronin rendkívül élvezte a munkát, kiváltságosnak érezte magát, hogy a GPS-készülék rögzítése során testközelből is szemügyre vehette e csodálatos állatokat.