Banff Hegyifilm Fesztivál, 2013 Budapest

A Banff Hegyifilm Fesztivál a világ legrangosabb és legelismertebb nemzetközi outdoor-sport filmfesztiválja, amelynek helyszíne a kanadai Banff városa, a káprázatos Banff Nemzeti Park központja. A fesztivál főszervezője a Banff Centre.
Az 1976 óta évente megrendezésre kerülő filmfesztiválra olyan, főleg rövidfilmeket nevezhetnek a készítőik, amelyek témája valamilyen extrém- vagy outdoorsport (hegymászás, freeride síelés, hegyikerékpározás, vadvízi és tengeri kajakozás, bázisugrás, stb.), de emellett gyakoriak a különleges helyszínekre vezető expedíciókat, távoli, egzotikus kultúrákat valamint bolygónk utolsó érintetlen vadonjait bemutató történetek is.

Budapestre látogatott Cristophe Dumarest francia alpinista is, aki érdekfeszítő előadás keretében mesélte el hegyi kalandjait. Az este folyamán pedig bárki beszélgethetett vele.

Cristophe Dumarest francia alpinista

A szerkesztőség is kapott  egy dedikált plakátot a francia alpinistától.

Ízelítő a mai kínálatból:

All I Can: The Short Cut
Ez a lenyűgöző szépségű és dinamikájú rövidfilm a globális éghajlatváltozás kihívásait hasonlítja össze a nagy hegyeken való síelés kihívásaival. A The Short Cut az eredeti film rövidebb verziója, amelyet hat kontinensen, két év alatt rögzítettek. A világ legjobb síelői működnek közre Marokkótól Kanadáig és Chilétől Alaszkáig. Ez az egyik leglátványosabb, leginkább magával ragadó és alaposan elgondolkodtató film, amit valaha készítettek a kalandsport műfajában.

5 Races, 5 Continents
A film főszereplője Kilian Jornet, a magashegyi ultramaratonok élő legendája, a világ egyik legeredményesebb hosszútávfutója. A 2011-es szezonjának egyik célkitűzése öt kontinensen öt verseny megnyerése volt, különböző éghajlatokon, eltérő tengerszint feletti magasságokban és más-más távokon.
A története nem arról szól, hogy milyen eredményeket ért el, hanem hogy mit tanult és tapasztalt közben.

1st Afghan Ski Challange
A helyszín a konfilktusokkal teli Afganisztán egy csendes sarka, Bamiyan tartomány, az 5000 m magas Band-e-Amir Lake hegység, 180 kilométerre Kabultól.
Már két alkalommal rendeztek lesikló síversenyt ezen a helyen. Az első versenyre 10 afgán nevezett, de egy évvel később már 15 induló volt. Közülük 6 külföldi versenyző.
A 7 kilométeres pályán elsőként egy afgán ért célba, a legjobb külföldi a svájci Gabriel Shohet volt.
Bamiyan tartomány a háború kitörése, azaz 2001 óta le volt zárva a külföldiek előtt. A síversenynek köszönhetően azonban beindult a turizmus, megnyílt az első külföldiek által is használható határállomás és vendégházak nőttek ki a földből. 2011-ben megalakult az első Afgán Síklub is.
Lehet, hogy a sízés hozza el a környék felvirágzását?


A Banff Hegyifilm Fesztivál helyszíne a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház:
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Uránia Nemzeti Filmszínház

képek: Szatmári Zoltán, archív