Határokat feszegető versenyek világszerte

Race Across America

A Race Across America-val kezdjük a sort. Ez egy 4950 km-es kerékpár verseny az USA-n át, a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig. A résztvevők egyéniben vagy maximum nyolcfős csapattal nevezhetnek. A versenyt a játékosoknak 12 napon belül be kell fejezniük, amihez hozzátartozik, hogy 90 percnél nem alszanak többet és naponta 20 órát bicikliznek. Hallucinációk előfordulhatnak az alváshiány miatt, így végig támogató staff-ok kísérik őket útjukon.

Marathon des Sables

A Marathon des Sables a legkeményebb futóversenyek egyike, ami a marokkói sivatagban zajlik. A versenyzők az élelmiszereket és a kellékeket végig a hátukon viszik. Több szakaszból áll, mindegyiket időn belül kell teljesíteniük. A biztonsági intézkedések és a kihelyezett vízosztó pontok ellenére előfordult már, hogy elveszett futó. 1994-ben Mauro Prosperi egy homokviharban eltévedt és 206 km-t bolyongott egyedül. Kilenc nappal később találtak rá, 30 kilóval könnyebben. Túlélését saját vizelete és a denevérek elfogyasztásának köszönhette.

Iditarod Trail Invitational

Az Iditarod Trail Invitational-ra benevezők futva, kerékpárral, szánkóval vagy sível kell, hogy megtegyék az 1650 km-es utat a februári alaszkai futamon. Erre 30 napjuk van és az ellátásukról is maguknak kell gondoskodniuk. A hőmérséklet mínusz 45 celsius fok is lehet, így még a hideggel is viaskodniuk kell. Fontos tényező, hogy sok kalóriát fogyasszanak a résztvevők, így nem fagynak meg, amíg alszanak.

 

Ironman World Championship

Az Ironman világbajnokság egy évente megrendezett triatlon Hawaii-n, ahova nehéz bekerülni. Minden versenyzőnek le kell úszni 4 km-t 2 óra 20 perc alatt, letekerni 184 km-t 10 óra 30 perc alatt, majd egy 43 km-es befejező futással zárni a sort. Szinte hihetetlen, de a korábbi nyertesek közül volt, aki 8 óra alatt teljesítette a kritériumokat. Nem ritka, hogy élsportolók is részt vesznek az erőpróbán, volt rá példa, hogy Lance Armstrong és az olimpiai ezüstérmes triatlonista Bevan Docherty is köztük volt.

Badwater Ultramarathon

A Badwater Ultramaraton egy 223 km hosszú, nyári verseny Death Valley-ben (280 méterre tengerszint alatt). A hőmérséklet elérheti az 55 celsius fokot, így a forróságban a futók kockáztatják azt is, hogy az aszfalton megolvad a cipőjük. Ezt megelőzve az ellenőrző pontok közel vannak egymáshoz, ahol jeges vízzel locsolják a „pályát”. A Badwater legnagyobb legendájaként a 67 éves Arthur Webb-et említik, aki 2009-ig tízszer vett részt a kihíváson.

 

Képek: archív

Kapcsolódó anyagok: 

2200 kilométer síléceken az Antarktiszon!
Londontól Isztambulig biciklivel
A hegyi futás szerelmeseinek