Gigantikus lávamezők, kék tenger: Bringázz Tenerifén!

Megszámlálhatatlan szerpentin, gigantikus lávamezők, holdbéli táj, már-már giccsesen szép tengeröblök: ezek várják a bringázás szerelmeseit Tenerifén! Egy igazi kihívás nem a puhányoknak.


Tenerife a maga 2 058 km²-es területével a Kanári-szigetek legnagyobb szigete. Az „általános halandó”maximum kocsiból nézi meg a sziget vulkanikus tájait, vagy inkább a tengerparton szürcsöli a koktélját, míg a kihívást keresők nyeregbe pattannak, és úgy fedezik fel e különleges táj szépségeit. Bringával bejárni a szigetet, maga a csoda.


A szigetet két hegység tagolja: északon az Anaga-hegység, nyugaton pedig a Teno-hegység csipkés láncai törnek a magasba. Tenerife „éke” a 3718 méter magas Teide tűzhányó (utoljára 1909-ben tört ki). A Teide és környékét 1954-ben nyilvánították nemzeti parkká. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a régió egyes részei nem látogathatók sem gyalogosan sem biciklivel.


Az bicikli treking út megszámlálhatatlan szerpentinen át kanyarog a Pico de Teide-re és útba ejti az 1500 méter magasan lévő Vilaflor falucskát is, amely Tenerife legmagasabban fekvő települése. Innen szép sorjában rajzolódnak ki a szomszédos szigetek: El Hierro és La Gomera is.


A Pico de Teide gyakran burkolódzik kora reggeli felhőbe, de a felkelő nap első sugarai szép meleg fényekkel kényezteti el a korán kelőket.


Az utat még romantikusabbá varázsolják a gigantikus méretű, kellemes illatú kanári-szigeteki fenyvesek.  Természetesen nem csak a Teide körüli bicikliút látványos, hiszen a szigeten számtalan lehetőség kínálkozik. A sziget nyugati csücskén lévő Teno-hegység az egyik legkeményebb túraútvonal, de csodálatos élményekhez juttathat az Anaga-hegység túraútvonala is. A tenerifei bicikli utak gyakran óriási lávafolyamok mentén, bizarr sziklaformációk mellett halad: a kihívás és az élmény garantált.


Képek: archív