Mostviertel – Vad és szelíd

Az Alsó-Ausztriában található Mostviertel régió a különleges csábítások vidéke: a Dunától délre termékeny dombhátakkal találkozhatunk, míg az Ötscher, a Hochkar, a Dürrenstein, a Gippel és a Göller vidéke vadregényes hangulatot sugall.


A szelíd Mostviertel
A Dunától délre található lankás dombhátak a „gyümölcsborbárók” és pálinkafőzők, a borászok és gazdák otthona. A megfelelő klímának köszönhetően a körtefák igazán jól érzik magukat a 200 kilométer hosszú „Gyümölcsbor útja” (Moststraße) mentén és több mint 30 különböző fajta körtével ajándékozzák meg az itt élőket. A termésből különleges gyümölcsbort készítenek a hozzáértő gazdák: ez a körtebor egész Európában egyedülállónak számít, hiszen csaknem mindenhol máshol almából készítik a gyümölcsbort. A Mostviertel régió szelíd, termékeny részén gyümölcsös különlegességek – édességek és ízletes égetett szeszek – készülnek a barkócaberkenyéből és a húsos som vöröslő bogyóiból is. A kínálatot pedig a Traisental egyszerű, ugyanakkor elegáns borai teszik teljessé.


A vad Mostviertel

Bizarr sziklaformátumok, mély szurdokok, csobogó hegyi patakok és három natúrpark határozza meg a Mostviertel régió vad-alpesi vidékét. Nyáron az Ötscher, a Hochkar, a Dürrenstein, a Gippel és a Göller csaknem 2000 méter magas hegycsúcsai a túrázók és természetbarátok kedvelt kirándulóhelyei. Télen síelők és sífutók népesítik be a hegyoldalakat és völgyeket. Ez a táj a kovácsok, szénégetők, favágók és a „fekete grófok”, vagyis az egykoron nagyhatalmú hámortulajdonosok hazája. Ma a „Vas útján” található múzeumok és tematikus útvonalak mesélnek ezekről az időkről.


Kulturális élmények

Mostviertel kulturális programpalettája legalább olyan sokszínű, mint maga a táj. A kínálat a Lunz am See-ben tartott „Wellenklaengen” világzenei fesztiváltól a Waidhofen/Ybbs-ben rendezett „Klangraum” klasszikus zenei fesztiválon, a Haagban rendezett Színházi Nyáron és a Melki Nyári Játékok színpadi előadásain át egészen a Blindenmarktban tartott Őszi Napok operettjeiig terjed. Érdekes kiállítások várják az érdeklődőket a Schallaburg reneszánsz kastélyban. St. Pölten, Alsó-Ausztria tartományi fővárosa egész évben kulturális rendezvények sokaságának ad otthont.


További információk: www.mostviertel.info