Visszahódítják a delfinek az Elbát?

Egyre többen és egyre többször látnak delfineket a németországi Elbában. A tengeri emlősök gyakran még a hamburgi kikötőig is felúsznak.

A barnadelfin, vagy közönséges disznódelfin a disznódelfin-félék (Phocoenidae) családjához tartozó faj. A hideg vizeket kedveli, így élettere az Északi-foktól a Balti-tengerig húzódik. Ez a kedves tengeri emlős korábban megszokott látvány volt az Elbában, de a környezetszennyezés és az emberi tevékenység elűzte élőhelyéről.


A hamburgi egyetem zoológusai szeretnék megmenteni az „elbai” delfineket. A szakemberek most annak próbálnak utána járni, mi lehet oka, hogy mostanában egyre több delfin jelenik meg az Elbán. Egy biztos: a delfinek „nem tévedtek el” a folyóban, csak szeretnék visszahódítani régi életterüket – mondják a kutatók.
100 évvel ezelőtt számos delfin élt az Elbában és a Weserben, sőt egyes példányok még Magdeburgig is felúsztak – érvelnek tovább a zoológus kutatók.


A fokozódó emberi jelenlétnek, vadászatnak és az egyre komolyabb környezetszennyezésnek köszönhetően a múlt század közepén a delfinek száma megfogyatkozott a német folyókban.
A kutatók szerint viszont az elmúlt 20 évben a környezettudatos viselkedésnek köszönhetően jelentősen tisztább lett több német folyó vize, így számos halfaj visszatelepedett. 2007 óta figyelik tudatosan a német folyókban a delfinek megjelenését.


A kutatók azt próbálják kideríteni, hogy az elbai delfinek a folyó mely szakaszán, mikor jelennek meg, mekkora a populáció száma, mit csinálnak, mely halfajokkal táplálkoznak: egyszóval a viselkedésüket tanulmányozzák.
Az a tény, hogy két hónap alatt több mint 150 alkalommal figyeltek meg delfineket az Elbán, bizakodásra ad okot – hangoztatják a szakemberek. Eddig a barna delfinekről azt tartották, hogy rendkívül félénk állatok, de a korábbiakkal szemben akár az is kiderülhet, hogy igen játékosak, sőt adott esetben még szemtelenek is lehetnek.


képek: archív

Kapcsolódó anyagaink:
Az ámbráscetek befogadták a beteg delfint
Delfinszerű krokodilt fedeztek fel