Fülöp-szigetek: A természet többet ér, mint a pálmaolaj

A Fülöp-szigeteken egyre nagyobb területeken hoznak létre pálmafa ültetvényeket, ezzel beláthatatlan károkat okozva az őslakosoknak és az ökoszisztémának.
“Az egyre terjedő olajpálma ültetvények tragédiát jelentenek számunkra. Elpusztítják ősi földeinket és erdeinket, amelyek nélkül nyomor vár ránk ” – állítják többen kétségbeesetten a Fülöp-szigeteken.


Az országban már több mint 50.000 hektárt „birtokol” olajpálma. A Fülöp-szigeteki Nemzeti Fejlesztési Terv tervei szerint a szegénység felszámolása, valamint az étolaj import csökkentése érdekében további 304.000 hektár területet vesznek igénybe az olajpálma ültetvények létrehozására.
A régió földterületének jelentős része viszont a kistermelők és az őslakosok birtokában van, akik megélésükhöz rizs és zöldségeket termesztenek, valamint a környező erdőkből  gyümölcsöket, gyógynövényeket és az építőanyagokat gyűjtenek. A környék folyói pedig tiszta vízzel látják el az embereket.


“Amikor a földeinket elveszik, súlyosan megsértik jogainkat, gyermekeinket és minket is éhínségre ítélnek, nekünk pedig nem marad más választás, csak az elkeseredett küzdelem” – mondta Rubenson Batuto, Higaonon őslakos. “Őslakosokként jogunk van a földünkön élni, még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik.” – teszi hozzá.


Az őslakosok a hozzájuk tartozó földeken természetkímélő, természetes életmódjukkal megőrzik a terület egyedülálló biológiai sokféleséget. Az itt található eső- és mangrove erdők a kihalás szélén lévő 49 állat-, valamint 56 növényfajnak jelentenek megnyugtató oltalmat. Ezek közé tartozik a Fülöp-szigeteki krokodil (Crocodylus mindorensis), a Palawan pávafácán (Polyplectron Napoleonis), a fecskefarkú lepke (Graphium megaera) vagy a majomevő sas (Pithecophaga jefferyi).  Palawant az UNESCO 1990-ben nyilvánította védett Bioszféra Rezervátummá.

“Gyermekeink jövője az erdő. Az ültetvények nyomorba döntenek bennünket, ” – sajnálkoznak a lakosok Palawan tartományban.

képek: archív
Magellán felfedezte a Fülöp-szigeteket