- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Vörös lista a veszélyeztetett ökoszisztémákról

Posted By The Explorer On 2013-05-10 @ 08:41 In Ismerd meg! | No Comments

A kihalással fenyegetett fajok vörös listájának modellje alapján elkészítette a veszélyeztetett ökoszisztémák kritériumrendszerét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A PLoS ONE tudományos folyóiratban ismertetett alapelvek azonosak a természetvédelmi szervezet által a kihalással fenyegetett fajokról összeállított vörös listáéval, amelyet a világszövetség még 1948-ban hozott létre.

[1]
A fajok és az ökoszisztémák vörös listája együtt egy jóval átfogóbb képet ad a környezet állapotáról és a biodiverzitásról, mint külön-külön – közölte David Keith, az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem professzora, a tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Az ökoszisztémák vörös listája a biodiverzitás, a fajok élőhelyeinek magas szintjére összpontosít, csakúgy mint azok kölcsönhatásaira és az egymástól való függőségekre, köztük a élelmiszerhálóra. Ezeket a szempontokat nehéz megítélni az egyes fajok helyzetének vörös listás értékelése alapjának – magyarázta Keith.

[2]
Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport 20 esettanulmány alapján alakította ki az új vörös lista feltételrendszerét, amely “leltárba veszi” a Föld különböző ökoszisztémáinak egészségi állapotát. A veszélyeztetettség szintjét illetően a listán a következő kategóriák szerepelnek: súlyosan veszélyeztetett, veszélyeztetett, sebezhető és nem fenyegetett.

[3]
A vizsgált 20 ökoszisztéma közül a kutatók a legsúlyosabban veszélyeztetettnek találták a Szibériában lévő  Aral-tavat, amelynek vízkészletét leapasztotta egy hatalmas öntözési program, a térséget sújtó szárazságok és környezetszennyezés, a tó ökoszisztémája teljesen összeomlott.
A csoport idén fogja hivatalosan az IUCN vezetése elé terjeszteni az új vörös listát. Az ökoszisztémák helyzetének globális leltára teljesen 2025-re készülhet el. (MTI)

képek: archív

Kapcsolódó anyagaink:
Taman Negara, a legősibb dzsungel [4]
Ide utazz, ha állatlesre mennél [5]
Földünk para-normális vidékei [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/10/voros-lista-a-veszelyeztetett-okoszisztemakrol/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/am.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/or.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/ar2.jpg

[4] Taman Negara, a legősibb dzsungel: http://explorerworld.hu/2012/09/21/12163/

[5] Ide utazz, ha állatlesre mennél: http://explorerworld.hu/2012/10/04/ide-utazz-ha-allatlesre-mennel/

[6] Földünk para-normális vidékei: http://explorerworld.hu/2012/09/28/foldunk-para-normalis-videkei/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.