- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Közép-Ázsia Expedíció: Tizennyolcezer kilométer önerőből

Posted By The Explorer On 2013-05-11 @ 08:08 In Expedíció | No Comments

Velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a több hónapos utat Hídvégi-Üstös Pál extrémsportoló, akit számos kutató és tudós kísér el útjára.

Csaknem kétévnyi szervezés után ma indul útjára a Közép-Ázsia expedíció. A csapatot sok kerékpáros kíséri el az első pár kilométeren a Kerepesi temetőig, ahol Vámbéry Ármin akadémikus, turkológus halálának 100. évfordulója alkalmából róják le tiszteletüket a tudós előtt az expedíció tagjai.

[1]
A túra résztvevői között van geográfus, biológus és etnográfus, ők mind a Vámbéry Ármin, gróf Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkatolnai Bálint Gábor, Berzenczey László és gróf Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg, hogy az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezhessék.
A csapat Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán után Kirgizisztánig megy, visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna felé jönnek.

[2]

Hídvégi-Üstös Pál

Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrémsportoló, az expedíció teljes távját saját fizikai erejét használva teszi meg. Felkészülésként hajnalban fut, késő este kerékpározik, és közben mentálisan is készül a megmérettetésre. Útközben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Van rá esély, hogy átússza a Kaszpi-tengert, így tervezi az átjutást Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.

[3]

Ararát

A sportolót kísérő biológusok azokat a kultúrnövényeket vizsgálják majd, amelyek őshazája, génbank-területe az a térség. Ilyenek például a sárgabarack, alma, körte, tárkony, retek, spenót, hagyma, fokhagyma, dió. Megvizsgálják azt is, hogy a klímaváltozás hatására esetleg mely növények megjelenése várható később Európában is. A néprajzosok, biológusok összehasonlítják a 150 évvel ezelőtti, a kutatók naplójában szereplő adatokat a mai helyzettel, a földrajzosok pedig klímakutatásokat végeznek. (MTI)

képek: archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/11/kozep-azsia-expedicio-tizennyolcezer-kilometer-onerobol/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/kaszpi_t_w.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/hidvegi_ustos_pal1.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/ararat.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.