Sportos felfedezők

Különböző személyiségek, mégis ugyanaz hajtja őket: a kaland, az adrenalin és a felfedezés vágya. Összegyűjtöttünk négy extrém sporttörténetet a nagyvilágból!

Ramon Navarro, a szörfös

 

Ramon Navarro

Ramon Navarro 2012. június 8-án magas szintre emelte a szörfözés fogalmát. A fidzsi-szigeteki Tavarua szigetén, a Profi Szörfösök Szövetségének (ASP) rendezvényén a veszélyes körülményekre hivatkozva leállították a versenyt.  Navarronak mindez nem szegte kedvét, hanem meglovagolta a Cloudbreak néven ismert legnagyobb hullámot, és ezzel beszörfözte magát a szörf-történelembe.

Mike Libecki, a felfedező

 

Mike Libecki

Mike Libecki a tökéletes kalandor, aki folyamatosan különleges kihívásokon töri a fejét. 2012 volt a legmozgalmasabb éve. Felmászott a kelet-grönlandi mozgó jéghegyekre, ezzel kockáztatva testi épségét. „A jéghegyek mindig óriási kihívást jelentenek, hiszen állapotuknál és szerkezetüknél fogva állandó veszélyforrások. Hihetetlen élmény volt, hogy megmászhattam ezeket.”- mesélte Libecki.

Lizzy Hawker, az extrém futó

 

Lizzy Hawker

Lizzy Hawker ötödik alkalommal nyerte meg a franciaországi Chamonix-ban megrendezett Ultra-Trail de Mont-Blanc versenyét. Erre ezelőtt még sosem volt példa sem a nők, sem a férfiak között. Lizzy szerint: „Ha az igazságért futsz és tudatosítod ezt magadban, akkor ajándékként fogod fel és jobban megismerheted saját magad.”

Shannon Galpin, a humanitárius

 

Shannon Galpin

Shannon Galpin aki a világ konfliktusos régióiban élő nők oktatását tűzte ki célul, 2006-ban alapította a Mountain2Mountain non-profit szervezetet. Galpin 2010-ben körbebiciklizte a Panjshir völgyet, áthágva ezzel az ottani törvényeket és szakítva a társadalmi szokásokkal (az afgán nők nem biciklizhetnek). Átlépett egy határt, ezzel is jelezve eltökéltségét. A Panjshir völgy számtalan otthagyott szovjet tankot és maradványt rejt.

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Biciklivel az Antarktiszra
Extrém bringatesztelés
A National Geographic keresi 2013 legizgalmasabb expedícióit!
Futva a Kilimandzsárón