- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

160 léggömbbel a tenger felett

Posted By Koltai Bernadett On 2013-05-13 @ 10:25 In Adventure | No Comments

2013. április 6-án Matt-Silver Vallance 160 hatalmas héliummal töltött lufit magára erősítve repülte át a dél-afrikai Table öblöt. Ezzel a teljesítményével igencsak magára vonta a nyilvánosság figyelmét.

Akciójával a Johannesburgban építendő Nelson Mandela gyermekkórházat támogatta. A 37 éves férfi Robben szigetéről rajtolt és nagyjából 60 perc „lebegés” után érte el a kontinens egyik legdélebbi pontjának számító Fokvárost. A kiindulópontként meghatározott sziget arról ismert, hogy 20 évig itt tartották fogva Nelson Mandelát, a Dél-Afrikai Köztársaság első színes bőrű elnökét, apartheid ellenes aktivistát.

[1]
Matt Silver-Vallancea búvárruhába öltözködve óriási léggömbjei segítségével 6 kilométert tett meg a levegőben. A kalandra vízzel teli zacskókat és légpuskát is vitt magával, így tudta szabályozni magasságát és az útirányt. Annak érdekében, hogy a szél ne térítse el úti céljától, hanem az általa kijelölt „úton” haladjon, olykor néhány „lufit” ki kellett lőnie.

„Őrület!” – kiáltott fel a dél-afrikai férfi a landolást követően. A jelenleg Nagy-Britanniában élő férfi nyilatkozataiból kiderül, hogy eddig 12 hasonló kísérletet regisztráltak a világon, amelyek közül kettő sajnos tragikusan végződött. „A kockázat, amit én vállaltam csak töredéke annak, amit Nelson Mandela vett a vállára” – jelentette ki elismerően méltatva a béke Nobel-díjas úttörő szabadságharcost.

[2]
A repülés ötlete és vágya már régóta érlelődött Matt Silver-Vallanceaban; egészen pontosan 7 éve, amikor űrhajósok speciális akcióit figyelte a tévében.
Állítása szerint hihetetlenül inspirálták és vonzották az efféle kihívások, ezért idén valóra is váltotta addig csak dédelgetett álmát, a tenger feletti léggömbökkel történő repülést. A repülést követően a ki nem lyukasztott héliumos lufikat eladományozták.

[3]

képek: archív

Szerző: Koltai Bernadett


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/05/13/160-leggombbel-a-tenger-felett/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/160_1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/160_2.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/160_3.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.