Dél-Afrika: Karnevál a sivatagban

Dél-Afrikában május folyamán rendezik a “AfricaBurn” fesztivált. Ilyenkor ezrek ünnepelnek önfeledten és öltenek viccesebbnél viccesebb kosztümöket magukra: az indián öltözéktől a súlyemelő bajnokig szinte minden megtalálható.


Az afrikai fesztivál ötletet az amerikai Burnin ‘Man fesztiváltól „csenték”. A résztvevők nem csak a bulizás kedvéért látogatnak el a fesztiválra, a művészet, az önkifejezés, a személyiség kibontakoztatása mind sokat vet a latba. A fesztivál rajongói képesek mindentől elzártan egy hetet eltölteni a sivatag kellős közepén, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek.


A „AfrikaBurn” fesztiválon a pénz tabu. A rendezvény semmilyen kereskedelmi célt nem szolgál. Minden résztvevőnek saját magának kell gondoskodnia az ellátásáról. Ennek ellenére évről-évre növekszik a rajongók száma: élvezik az önfeledt időtöltést, és azt, hogy mindent megtehetnek, amihez kedvük van. Táncolnak, zenélnek, beszélgetnek és egész egyszerűen jól érzik együtt magukat.


A fából épített hatalmas szobrot a fesztivál 6. napján ünnepélyes keretek között égetik el. Ez bizonyos mértékig szimbolizálja a „AfrikaBurn” fesztivál nevét is.


képek: Kim Ludbrook/DPA