Egy úr az űrből: Chris Hadfield visszatért a Földre!

2013. május 13-án kanadai idő szerint 22:31-kor sikeresen visszaérkezett a Földre Chris Hadfield kanadai űrhajós, aki öt hónapos küldetést teljesített a világűrben. Különleges útja során rendszeresen bejelentkezett és beszámolt „gravitáció nélküli” élményeiről, tapasztalatairól.


Számos külföldi publikáció „pop asztronauta”-ként említi, ő volt ugyanis az első űrhajós, aki a közösségi oldalak adta lehetőségeket kihasználva megosztotta aktuális képeit, videóit a nyilvánossággal. Több százezer ember követte világszerte üzeneteit, így Chris Hadfield egyre nagyobb népszerűségre tett szert.


Az apró kanadai falvaktól az ausztrál bozóttüzeken át, a történelmi helyszínekig és monumentális hegycsúcsokig mindent lefotózott az űrt népszerűsítő férfi. Sőt Budapestről és a Balatonról is értékes felvételeket készített! „Budapest, Magyarország – és baráti üdvözlet az űrből Törökéknek, szeretett menyem családjának” – a képek közzétételekor így köszöntötte hazánkat és fia magyar feleségének családját Hadfield.


Az 53 éves asztronauta több dologban is elsőnek bizonyult az űrhajózás történetében. Hozzá fűződik az első űrben felvett dal és az első űrkoncert is. Ő volt az első kanadai, aki orosz űrhajó fedélzetén utazhatott, és aki 2001-ben egy 11 napos küldetés alkalmával kétszer is űrsétát tehetett. Chris Hadfield először 1995-ben hagyta el a Föld légkörét, mostani missziójával pedig már háromra emelkedett űrutazásainak száma.


Május 13-án minden gond nélkül landolt Kazahsztán déli részén. „Ki gondolta volna, hogy 5 hónapnyi távollét után közelebb fogom érezni magam az emberekhez” – mondta Hadfield a Nemzetközi Űrállomáson töltött 146 nap után. „Ez az élmény nem csak az enyém, hanem közös.”

képek: ctvnews.ca

szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagok:
Forradalmi áttörés előtt áll az asztronautika
Sikeres volt a SpaceX misszió
Az oroszok 2020-ra lecserélik a Szojuzt