A „bébi-sárkány” élőhelye: a sokszínű Postojna barlangrendszer

Földalatti vasúti járatával, „bébi sárkányaival” és különleges cseppkőképződményeivel a szlovéniai Postoljna barlang egyike a világ legismertebb és leglátogatottabb természeti látványosságainak.

Egyes statisztikák szerint 200 év alatt több mint 34 millió látogatót fogadott, és ezzel olyan földalatti képződményeknél bizonyult népszerűbbnek, mint a mexikói kristálybarlang vagy az egyesült államokbeli Mamut barlang.


Hogy ez minek köszönhető? Egy mondatban aligha lehetne összefoglalni. A Postojna barlang számos olyan jellegzetességgel bír, amelyek egyedülállóvá varázsolják a többi földalatti képződménnyel szemben. Egyediségét egyrészt a 156 éve közlekedő kisvasútjának köszönheti, amely csodálatos, nagylégterű csarnokok és izgalmas, szűk folyosók között szállítja lelkes utasait. Az 5 km hosszú útvonalat nagyjából másfél óra alatt teszi meg a szerelvény. A látvány elképesztő: a boltívekről lelógó cseppkövek, mint csillárok, az alulról felfelé törekvő mészkőoszlopok pedig, mint gyönyörű szobrok díszítik a belső tereket.

A barlangrendszerben jelenleg 21 km útvonal látogatható, ami természetesen gyalog is bejárható. Felfedezhetjük többek között az 1818-ban feltárt „Ó-barlangot”, az elmeszesedett „Szép-barlangokat”, az „Orosz-folyosót”, a „Fehér-csarnokot”, a „Vörös szobát” és a „Koncerttermet” is.
A világ egyik legnagyobb karsztképződményének másik különlegessége, hogy itt él a sokak által csak „bébi-sárkánynak” titulált barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amelynek szokatlan kinézete sokmindenki képzeletét megmozgatja. Érdekessége, hogy élete végéig „bébi” marad, nem nő fel, csupán felveszi felnőtt fajtársai tulajdonságait. A barlangi vakgőtén kívül további 99 állatfaj él Postojna földalatti rendszerében: különböző pókok, szöcskék, pillangók, csigák és természetesen denevérek is.


E fantasztikus barlang különlegességéhez az 5 méter magas „Brilláns”-nak elnevezett cseppkőoszlop is hozzájárul: ha az ember ránéz, rögtön rájön, miért is adták neki ezt a nevet. A mennyezetről lehulló vízcseppeknek köszönhetően a képződmény magassága folyamatosan növekszik.
Szlovénia első számú látványosságáról több könyv is megjelent már, ezzel fokozva a barlang eddig sem szerény ismertségét. Aki a hazánkkal szomszédos országba utazik, feltétlenül keresse fel Postojna természeti csodáját.

képek: archív

szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagok:
Új látogatóközpont a Tapolcai-tavasbarlangnál
Földünk 15 lélegzetelállítóan szép helyszíne