Ledózeroltak egy 2300 éves maja piramist

Markológépekkel és buldózerekkel bontottak le egy maja piramist Belize-ben. A köveit valószínűleg egy útépítésen fogja örökre „eltakarni” – tájékoztatott a CNN. A Nohmul-ban található ősi templom 2300 éves volt, szakértők szerint a történtek tragikusak és megbocsáthatatlanok.

John Morris, a belize-i Régészeti Intézet munkatársa elmondta: ez a legborzasztóbb dolog, amit az elmúlt 25 évben a belize-i régészszakmában történt. A szakértő szerint a rombolás visszafordíthatatlan, a történtek pedig „hihetetlen tudatlanságról″ tanúskodnak.

A szakértő szerint az útépítők biztosan látták, hogy mit bontanak le, mert bár az épületet benőtték a fák, a laikusok számára is egyértelmű volt, hogy mi állt ott. A piramis az időszámításunk előtti III. században épült, köveit mészkőtéglából kézzel faragták. A korábbi kutatások szerint egy 40000 fős település központja volt.

A környék útépítői előszeretettel használnak mészkövet munkájukhoz, és úgy gondolták, hogy a közeli piramistól egyszerűbb és könnyebb a „nyersanyagot” a munkaterületre szállítani.


A piramis a régészek leírása szerint egy palotára emlékeztetett: rengeteg különböző funkciójú terem mellett síremlékek is voltak benne. A régészek most átkutatják a törmeléket épségben maradt tárgyak után kutatva.

A piramis egyébként magánterületen állt, a régészek ezért a tulajdonost és az útépítő vállalkozót is feljelentették. A Régészeti Intézet igazgatója elmondta: akár 10 évet vagy magas pénzbüntetést is kaphatnak a felelősök. A belize-i törvények szerint minden, a spanyol hódítás előtti időkből való rom állami tulajdonúnak számít és kormányzati védelem alá esik.  A munkát a régészek tiltakozását követően azonnal leállították, az épület a szakértők szerint azonban már jóvátehetetlen károkat szenvedett. „Legfeljebb elrettentő példának lesz jó″ – foglalta össze véleményét a régészeti vezető.

Belize-ben több száz maja korból származó piramis található, amelyeknek csak a töredékét tárták fel a régészek, és lett belőlük turistalátványosság. Mivel a nagyrészt dzsungel borította országban egyébként nehézkes az alapanyagok beszerzése és a helyszínre szállítása a nagyobb szabású építkezéseknél, az utóbbi években egyre több felbecsülhetetlen értékű műemlék esik a Nohmul-piramishoz hasonlóan építőmunkások áldozatává.

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
A nagy maja mítosz nyomában – 1. rész
A nagy maja mítosz nyomában – 2. rész