Reunion varázslatos sokszínűsége

Az Indiai óceánból kiemelkedő apró paradicsomi sziget különlegességéhez a természeti környezeten kívül lakosai is jelentősen hozzájárulnak. A legkülönfélébb nemzetiségek leszármazottai élnek itt: afrikai őslakosok, európai és ázsiai bevándorlók, így kulturális sokszínűség is jellemzi Reunion varázslatos világát. Lakosságának több mint 70 százaléka a „Creole” nyelvet beszéli, amely rendkívül hasonlít a franciára, tulajdonképpen egyik nyelvjárásának is mondható.


Hogy hol élnek a helyi emberek e vulkáni szigeten? Többségük partmenti városokban, mint Saint-Denis, Saint Pierre, Saint Louise és Saint Paul, mások pedig a sziget belső részein található piciny falvakban. A Mafate kaldera mélyen fekvő, dús növényzetű területén több, kizárólag gyalog megközelíthető település alakult ki, ahova eljutni igazi kalandot és kihívást jelent a turistáknak.


A sziget közel 800 ezer lakosából 137 ezren a Saint Denis-ben élnek, amelyet egyedülálló értékek színesítenek. Felfedezhetjük a régi városházát, a katedrálist, a mecsetet, a legfőbb látványosságok között számon tartott „Creole” házakat, továbbá megismerhetjük a Kelet Indiai Vállalat létrejöttét, működését és a „főváros” történelmét is. A települést biciklivel vagy gyalog is bejárhatjuk. A festői sétányoktól a parkokkal szegélyezett folyópartig, a szabadtéri sportolási lehetőségektől a nyüzsgő éjszakai életig minden jelen van Saint-Denis-ben. A piacra mindenképpen érdemes ellátogatnunk, ahol gyümölcsöket, zöldségeket, kézműves alkotásokat, fűszereket és virágokat árulnak. A piac látványos forgataga, hangulata és az illatok különleges kavalkádja minden turistát magával ragad.


Reunion legnépesebb városának másik kihagyhatatlan nevezetessége az 1905-ben épült Noor-E-Islam mecset. Ez Franciaország első muzulmán szenthelye, arab nevének jelentése: „Az iszlám fénye”. A kultúrák együttes jelenlétének másik képviselője a Szent Kereszt kínai templom, amely a sziget három, kantoniak által létesített kegyhelyeinek legrégebbike. A Kínai Holdújév idején – ami általában februárra esik -, e három szent épület és környéke szolgál a 24-25 ezer fős kisebbség ünneplésének helyszínéül.
A szigeten minden évben számos esemény kerül megrendezésre: zenei fesztiválok, táncbemutatók, gasztronómiai bemutatók, színház, kiállítások teszik emlékezetesebbé utazásunkat, bármelyik időszakban is érkezünk e földi paradicsomba.


A sport szerelmeseinek is kedveznek Reunion adottságai. Bármelyik közegben – szárazföldön, vízben, levegőben – megtalálhatjuk kedvenc sportágunkat: lehetőség nyílik raftingozásra, mélytengeri búvárkodásra, szörfözésre, lovaglásra, golfozásra, barlangászatra, kerékpározásra, siklóernyőzésre, akik pedig gyalogtúrázásra vágynak kivételes látványra készüljenek, hiszen a kalderák, a vulkánok és mély völgyek nem mindennapi tájat tárnak az utazók elé. Az Indiai óceánon való hajós kirándulások is kiváló programot jelentenek, amelynek során az érdeklődők a vízi élővilágba is bepillantást nyerhetnek.


Az utazás során feltétlenül próbáljuk ki a gasztronómiai különlegességeket, mint a cari bichique-t vagy a cari camarons-t. Az ételek élénk színe, karakteres íze és az illatos fűszerek használata a helyiek vendégszeretetével párosul, így válhat teljessé a szigeten szerzett felejthetetlen élmény.

képek: archív

Szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagok:
Apró földi paradicsom az Indiai óceánban