- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

80 év felett a világ tetején

Posted By Koltai Bernadett On 2013-05-27 @ 12:32 In Expedíció | No Comments

Yuichiro Miura japán hegymászó idén májusban harmadszorra is megmászta a Himalája legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet, így ő lett minden idők legidősebb embere, akinek sikerült meghódítania a 8848 méteres csúcsot.

[1]

Yuichiro Miura

 A 80 éves férfi januárban szívműtéten esett át, mégis vállalta a nem mindennapi kihívást. Ezzel a teljesítményével ő lett világ legidősebb hegymászója, aki feljutott a világ tetejére.

[2]

A vakmerő férfi céljának elérését komoly pénzügyi problémák nehezítették. A nepáli kormánytól csupán 11 200 dolláros támogatást kapott, amely közel sem volt elégendő az expedíció felszerelésének és egészének finanszírozására.

Ennek ellenére Yuichiro Miura és csapata, köztük egyik fia, 2013. május 23-án helyi idő szerint délelőtt 9 órakor felértek a világ tetejére. „Én vagyok a világ legboldogabb embere” – mondta Miura – „Még sosem voltam ennyire kimerült, de megérte. Ráláttam a Himalája fantasztikus vonulataira, lélegzetelállító tájaira, mert erős voltam! Megcsináltam!” – értékelte teljesítményét az új rekordot felállító hegymászó.

[3]

Az új rekorder és fia

A három napig tartó ereszkedést követően helikopterrel jutottak el Nepál fővárosába, Katmanduba. Eredetileg két napra tervezték a Csomolungmáról való lejutást az időjárási viszonyok azonban felülírták elképzeléseiket.

„Jobban teszed, ha hazajössz” – közölte a japán férfivel felesége, Tomoko az expedíció előtt. Újságírói kérdésre válaszolva az asszony a következőt nyilatkozta: „Nem tudom örüljek-e, hogy a férjemnek ennyi álma van. Vannak dolgok, amikben rendíthetetlenül hisz, akármit mondjanak is róla az emberek, nem tágít”.

Yuichiro Miura elszántsága sokakban rokonszenvet és tisztelet ébreszt, előfordulhat azonban, hogy nem sokáig élvezheti a hirtelen jött hírnevet. A júniusban 82. életévét betöltő korábbi „csúcstartó”, Min Bahadur Sherchan, néhány napja ismét elindult a 8848 méter magas Mount Everest megmászására.

képek: www.japantimes.co.jp, Courtesy Photo

Szerző: Koltai Bernadett


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/05/27/80-ev-felett-a-vilag-tetejen/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/Y_Miura1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/Miura_Everest_2013.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/05/Japanese_adventurer.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.