Télen biciklivel át a Himaláján!

Kerékpáron, gyalog és síléceken akart átkelni két svájci a Himaláján. A nehézségek már a biciklizéssel elkezdődtek…


“A tél a Himalájában igen emberpróbáló dolog” – vázolta a tényeket Claude Balsiger, svájci kerékpár-kalandor. A nyarat már ismeri a svájci fiatalember a világ legmagasabb hegyei között, ugyanis minden évben ott tölt egy-két hónapot. Sőt egyszer feltekert 6175 méter tengerszint feletti magasságba is, ami világrekordnak számít.

A tél viszont merőben más. Reggel mínusz 20 C fok, Claude Balsiger beöltözik, felpattan a biciklijére és teker a fehér végtelenségbe. A nem mindennapi vállalkozására elkísérte Tundup helyi vezető és két honfitársa, Thomas Wäspe, hegyivezető és Martin Snappy fotós. Claude útba ejti a fagyott Zanskar folyót. Tundup mindig ellenőrzi a jég vastagságát, és jelzi Claudenak, hogy biztonságos-e. A jég általában egy méter vastag, de néha csak pár centiméter. Néhány helyen a víz átfolyik a jégen, ami szintén nem veszélytelen.

Igazi eufóriaként éli meg a kis csapat, ha a szűk völgye behatolnak a nap első sugarai. Claude önfeledten áradozik: “Ez életem legfantasztikusabb kerékpártúrára.” Öt nap után elérik Padum városkát. A helyi tisztviselő kiállít számára egy dokumentumot, amely igazolja, hogy ő az első a világon, aki kerékpárral „hódította meg” a Zanskari régiót. De az igazi nehézségek csak ezután kezdődtek.


Hogy ugyanazon az úton menjen vissza Claude? „Abban semmi élvezet és kihívás nincs” – fogalmaz a svájci. Ezért úgy dönt, hogy Thomassal együtt átsíel a Himaláján, és „lekarikázik” az észak-indiai Manaliba. Tíz napon át gyalogolnak a főgerinc felé, kolostorokban éjszakáznak Tundup rokonainál. Thomas közben gyomorproblémákkal küszködik. Ennek ellenére Claude Shingo La felé veszi az útirányt, ez himalájai átkelésük legmagasabb pontja (5100 méter).

A napi hőmérséklet rohamosan emelkedik, így a lavinaveszély is egyre fenyegetőbbé válik. Éppen ezért Claude és Thomas úgy dönt, hogy a Shingo La meredek  falain éjszaka kelnek át. Később egy hóviharba is belekerültek, amely igencsak megtépázta a sátrukat. „Ez volt az a pont, ahol komolyan el kellett gondolkoznunk: vagy visszafordulunk vagy meghalunk”- mondta Claude. És kissé csalódottan, de a visszafordulás mellett döntöttek.


Négy hét a hó és jég birodalmában életem egyik legfantasztikusabb élménye! Biztosan nem ez volt az utolsó himalájai téli utam! – mondta a kaland végén Claude.

A CSAPAT:


Fotók: Martin Snappy

Videó az expedícióról: