Látszólag ártalmatlan jószágok vagy veszélyes vadállatok?

A hód kifejezetten aranyos: úgy néz ki, mint a duci mókus, állandóan valami nyalánkságot majszol. Ám harapásával mély sebet tud ejteni az ember testén, ezért nem árt vigyázni vele. Fehéroroszországban egy férfi életét vesztette miután egy agresszív hód megharapta, és a súlyos vérveszteség miatt már nem tudtak segíteni rajta. A 60 éves halász a kis teremtményről több fotót akart készíteni, eközben érte a végzetes támadás.


Az egzotikus tájak egyik legkedveltebb élőlénye a lemúr. Év elején két, a ketrecükből kiszökött gyűrűsfarkú maki randalírozott Miami utcáin, és karmolta meg több arra járó fiatal lány arcát.

De megemlíthetjük akár a Farksodró mosómedvét is, mint veszélyes kisállat. Az esőerdőkben élő kistermetű emlős hatalmas kerek szemeivel mindenkit elvarázsol, és az utóbbi időben egyre népszerűbb háziállattá vált. A hírességek körében is kedvelt Farksodró mosómedve harapása után azonban könnyen kórházba is kerülhetünk.

Még a legártalmatlanabbnak tűnő óriás pandákkal is vigyázni kell, a kínai Wolong Panda Rezervátumban ugyanis egyik alkalommal egy nőstény panda rávetette magát egy, a kölyke felé közelítő turistára. Szerencsére az ijedségen kívül semmi baja nem történt az óvatlan látogatónak.


Csakúgy, mint az előbb említett kisállatoktól, a borztól sem árt néha távolságot tartani. 2003-ban az Egyesült Királyságban öt embert támadott meg egy feldühödött borz, egyiküket meg is kellett műteni az incidenst követően. Egy szemtanú elmondása szerint az állat lassan közelített áldozatai felé, nem volt előjele a támadásnak.

Hogy mi a tanulság? Bármilyen „cuki”, aranyos is egy jószág, akkor is ott „bujkálhat benne” az ösztöneitől vezérelt „vadállat”, amelynek viselkedése sokszor kiszámíthatatlan. Ne kerüljünk hozzájuk túl közel, különösen, ha kölykük van, ugyanis akkor a legagresszívabbak.

képek: archív

Szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagok:
Esőerdő védi elefántjait
Egymástól tanulnak a citromcápák