Őrület! A festőművész fehér cápákat fest a tenger mélyén! (videóval)

Jonathan Truss vakmerő vállalkozása az egész világot megdöbbentette: a víz alá merülve, közvetlen közelről festi meg a nagy fehér cápákat. A brit férfi egyike azoknak a festőművészeknek, akik minden korlátot és félelmet leküzdve, életüket kockáztatva alkotják meg kreatív munkáikat.


Jonathant mindig is lenyűgözte az élővilág, különösen a nagyvadak, így profi zenészként és festőként a természetben megélt pillanatokat örökíti meg és adja át az embereknek. Jonathan a világ legkülönbözőbb pontjain foglalkozott már állatok élethű ábrázolásával és szerzett óriási tapasztalatot. Tigrisek, elefántok és zebrák után ezúttal az egyik legveszedelmesebb állatfajt, a nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) választotta témául.


De nem Jonathan Truss az egyetlen, aki ilyen veszélyes kihívásra szánta el magát: a szintén brit festőművész, Joseph Mallord William Turner tomboló vihar közepette kötözte ki magát egy hajó árbocához, hogy minél életszerűbben tudja lefesteni a természeti jelenséget: „Meg szerettem volna mutatni, hogy ilyenkor milyen látványban van része az embernek. Az ott eltöltött négy óra alatt végig ez járt a fejemben, és eszembe se jutott a vihar végéig lejönni az árbócról.” Turner túlélte a merész vállalkozást, amelynek során megfestett „Hóvihar – Gőzhajóval a nyílt vízen” című műve hűen tükrözi is a viszontagságos időjárást.


Bas Jan Ader előadóművész, filmrendező és fotográfus szintén nem mindennapi kísérletet tett, amikor 1975-ben egy apró vitorlás segítségével az Atlanti óceán átszelésére vállalkozott. „A természetfeletti erők nyomában” elnevezésű expedíció során az egyesült államokbeli Cape Codból Írországig tartó szakaszt sikeresen teljesítette, a visszaút alatt azonban eltűnt. Tragédiájának története máig tisztázatlan, Bas Jan Ader pedig sosem került elő.


Egyes művészek szenvedélyüktől vezérelve bármilyen veszélyes helyzetet „bevállalnak”, tetteikkel azonban az átlagos emberek szemében már túl messzire mennek. Sokszor „kiélezett” helyzetekben keletkeznek a legnagyszerűbb alkotások, amelyek mindenkit elkápráztatnak. Az ilyen pillanatokért éri meg az olykor túlzottan nagy kockázatvállalás – vallják a vakmerő művészek.

Képek: www.guardian.co.uk , www.thetimes.co.uk

Videó

Szerző: Koltai Bernadett