Egyedülálló túraútvonalak a világ színes helyszíneiről

Mauna Kea vulkán, Hawaii

Hawaii-ról általában a homokos tengerpartra, a tűszoknyás helyiekre, a gyönyörű naplementékre és a földi paradicsomra asszociálunk először. A Mauna Kea vulkán 4205 m-es tengerszint feletti magasságával is szerves része a szigetnek. A legutóbb 4500 éve kitört pajzsvulkán minden évszakban elérhető, télen viszont gyakori a hó- és a jégtakaró a csúcsán. Négykerék-meghajtású járművel ideális megközelíteni az olykor nem éppen zökkenőmentes hegyi utakat.

Kamcsatkai vulkánok, Oroszország

A világ egyik legcsodálatosabb vulkáni területe a Kamcsatka-félszigeten található. Háromszáz  vulkánja közül naponta legalább egynél regisztrálnak tektonikus mozgásokat. A Csendes-óceán északnyugati sarkában lévő természeti csodák az UNESCO Világörökség részét képezik, tüzes hegyeikkel, gleccsereikkel, valamint az itt élő ritka állatokkal, amelyek között érdemes megemlíteni a különféle lazac fajokat, tengeri vidrákat és barna medvéket.

Új-Zélandi Grand Traverse

Ha két hét szabadságra vágysz és nem riaszt vissza a  hosszú repülőút, akkor az új-zélandi hat napos Grand Traverse ideális program lehet számodra. A túra keresztülhalad a Déli-szigeten, érintve a Greenstone, Routeburn völgyeket és az őshonos vadon élő állatok lakhelyeit. Mivel Új-Zéland a túrázók Mekkája, biztosan találkozol majd lelkes természet- és trekking rajongókkal a világ minden pontjáról. Elutazás előtt érdemes tájékozódni a túraútvonalakról.

Strada delle 52 útvonal, Olaszország


Ez egy rövidebb túraútvonal, de ennek ellenére az egyik legizgalmasabb és legkülönösebb, ugyanis a Strada delle 52 út az egyik legismertebb és leglátogatottabb első világháborús katonai útvonal az olasz Dolomitokban. Alagútjait, járatait a világháború alatt a gördülékeny ellátás érdekében  élelmiszert szállító öszvérek számára vájták ki . A 6.5 km hosszú út kihasználja a kanyon és a sziklák nyújtotta tereplehetőségeket, néhol szűk járatait. Érdemes megemlíteni, hogy a különleges útvonalnak anno az osztrák-magyar tüzérség is hasznát vette. Napjainkban az érdekes és egyedülálló alagút több szintű túraútvonalként üzemel. Hasonló folyosórendszereket alakítottak ki Genovában, Bolognában és Nápolyban is.

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Sportos felfedezők
Gyalogosan át a Saharán
Télen biciklivel át a Himaláján!