Veszélyeztetett orángutánok új populációjára bukkantak Borneón! (videóval)

A Wildlife Conservation Society a közelmúltban bejelentette: „200 egyedből álló orángután populációra bukkantak Borneó őserdejében”. A hír azért bír különösen nagy jelentőséggel, mert egy kifejezetten ritka orángután fajról van szó, amely kizárólag Indonéziában él.
Természettudósok csupán 3000-4500 körülire becsülik az úgy nevezett Pongo pygmaeus pygmaeus majmok egyedszámát, így a legveszélyeztetettebb orángutánfajnak minősülnek. E főemlősök fele, mintegy kétezer egyed a maláj Batang Ai Nemzeti Park és a Lanjak-Entimau védett területen él. Az eddig ismeretlen populációra természetvédők bukkantak a Batang park mellett lévő, mintegy 140 km2 kiterjedésű őserdőben.


A helyi közösségek tudtak a majmokról, ám a kutatók csak idén februárban, egy nagyszabású, a térséget feltérképező projekt keretében fedezték fel őket. Csaknem ezer orángutánfészket találtak, köztük frissen építetteket, ami arra enged következtetni, hogy valóban élnek itt veszélyeztetett főemlősök. Az orángutánok kiváló építők: szakértők már korábban megállapították, hogy a hatalmas ágakat meghajlítva majd összefűzve erős és tartós fészkeket tudnak készíteni maguknak.


A korábban esőerdők borította szigeten ma elkeserítő körülmények között élnek az emberszabásúak. Az önkényes erdőirtás komoly következményekkel jár: az orángutánok élettere töredékére csökkent, táplálékot alig találnak, így számuk jelentős mértékben megfogyatkozott. Annak ellenére, hogy számos törvény védi az élővilágot, civil szervezeteknek és önkénteseknek is be kell avatkozniuk a sziget természetvédelmi ügyeibe, azokat ugyanis magánemberek és különböző társulások is sokszor megszegik.


Az új populáció felfedezése nagyszerű hír az orángutánok egyedszámának csökkenő tendenciája miatt. Mivel e faj kizárólag Borneón él, Sarawak vezetése kezdeményezte a sziget e részének védett területté nyilvánítását, ami a remények szerint nagyban hozzájárul majd az állatok életkörülményének javulásához.

Képek: www.orangutan.org

Videó

Szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagaink:
Bámulatos fészeképítők az orángutánok