A világ TOP 3 „vizes” útvonala

Ezúttal három földrész izgalmas „vízi” programjait mutatjuk be. Afrika, Kína és Írország gyöngyszemei izgalmas lehetőségeket kínálnak a trekkingre vágyóknak.

Tiankeng barlang


Dél-Kínában található a Guangxi Zhuang nevű autonóm terület, avagy “mennyei gödör”. A tiankeng barlangfajták közül az egyik legszebb és legfigyelemreméltóbb a világon. A tiankeng egyfajta „gödör”, ami beszakadás következtében alakul ki.  A zárt szintvonalú mélyedések alja gyakran sík, előfordul, hogy víznyelők keletkeznek benne. A dél-kínai, száz méter mély természeti képződménynek függőlegesek a falai, víznyelőkkel, barlangokkal tarkított, és több száz növényfajnak szolgál ideális életteréül. A tiankeng korábban évszázadokon át ismeretlen volt a külvilág számára.

Dingle útvonal


A Dingle-félsziget látványos ösvénye a 179 km hosszú „Dingle way”, amely a hegyek fölött húzódik, általában kilenc nap alatt járható be. A hegyeket és a tengert is útba ejtő trekking Tralee városából indul, és az ír Gaeltacht régiót is érinti. A félszigeten egyébként igény szerint számos – hosszabb és rövidebb – szervezett túra közül lehet válogatni. A szállás általában előre biztosított.

Hoerikwaggo útvonal


Nem kevés időt igényel a túraútvonal elérése, de megéri. Dél-Afrika híres, 75 km-es Hoerikwaggo Trail-je a maga öt napos, négy éjszakás útjával, a kontinens egyik legszebb trekking útja, amely nem mellesleg a Világörökség részét is képezi. Az ösvényen túrázók csodálatos hegycsúcsokban gyönyörködhetnek, vagy éppen egzotikus erdőket ismerhetnek meg, de a túra alatt népszerű strandokat is meglátogathatnak, sőt útjuk során még elzárt természetvédelmi területek megtekintésére is nyílik lehetőségük: pl. a Table Mountain nemzeti parkban. A western cape-i park leginkább a fyndos öko régiójáról ismert.

Képek: archív