Állati születések

Feledhetetlen érzés bepillantást nyerni abba a titokzatos folyamatba, hogyan hozzák világra különleges állatok kicsinyeiket, hogyan alakul ki a következő generáció. Ingo Arndt fotográfus jóvoltából fantasztikus képekben gyönyörködhetünk.

Macskacápa


Még meg sem született és már úszik. A macskacápa-embrió folyamatosan mozgatja aprócska farkúszóját, hogy a burokba friss víz áramoljon. Már most jól kivehetők a ragadozó szemei. Születése után még egy darabig maga után húzza a „szülőzsákot”.

Keresztespók


Vajon mi marad a keresztespókoknak a „családi fészekből”, amikor tavasszal fáradtságos „munkával” kiszabadulnak az anyjuk – röviddel halála előtt – készített hálójából?
Létrejön egy kollektív „lakóközösség”, amely addig tart, amíg minden pók nem képes önállóan megszőni saját hálóját.

Tengeri pisztráng


Az élet kibontakozásának különleges pillanatai. A következő képsor a tengeri pisztráng születésének fantasztikus folyamatát mutatja be.

Skorpió


A fiatalkor örökös drámája az állatvilágban: védtelennek, kiszolgáltatottnak lenni a nagy univerzumban. De vajon mindig így van ez? A skorpióknál biztosan nem, ott ugyanis a nőstény hátán cipeli az „édes terhet”, vagyis a kicsinyeit, és a nap minden percében védelmezi őket. Az anya teste heteken át biztosítja kicsinyei számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot, folyadékot és nem utolsó sorban a biztonságot.

Közönséges házi egér


Süketek, csupaszok és vakok az újdonsült kisegerek. Szinte hihetetlen, hogy az alig egy gramm súlyú védtelen állatok pár hét múlva már ivarérettek lesznek. Viszont a házi egérre is érvényes a rágcsálóra jellemző generációs periódus: „gyors”, rövid élet, korai halál.

Szegélyes teknős


Isten hozott a napfényen! A szegélyes teknős (Testudo marginata) három hónap „ sötét bezártság” után  „tojás fogával” feltöri a tojáshéjat, és „kievickél” a napvilágra.

képek: Ingo Arndt

Kapcsolódó anyagaink:
A kőszáli kecskék birodalmában
Veszélyeztetett orángutánok új populációjára bukkantak Borneón!