Földünk mélységekből és magasságokból

Földünk túlnyomó többségét óceánok és tengerek borítják. Két fotográfus, Yann Arthus-Bertrand és Brian Skerry most egy teljesen más aspektusból mutatják be bolygónk törékeny ökoszisztémáját.

A világ felülről egészen más – ezt mutatja be Yann Arthus-Bertrand. A fotográfus legtöbb légifelvételnél Földünk törékenységét veszi górcső alá, elhivatott természetvédőként pedig nagy hangsúlyt fektet a bolygón állapotát veszélyeztető tényezőkre.

Földünk egyes „vizes” területeit a legtöbb ember csupán népszerű „fürdőhelyként” tartja számon, nem is gondolnak bele az érzékeny ökoszisztéma sebezhetőségébe – véli az alkotó.
De mivel nemcsak a felszín „fecseg”, hanem „beszél” a mély is: sok lebilincselő „történetet” mondanak el Brian Skerry csodálatos felvételei bolygónk és az emberiség – nem mindig harmonikus – kapcsolatáról.
Bolygónk sérülékeny állapotára reális veszélyként leselkedik a túlhalászás, a globális szennyeződés és ennek következtében a fajok kipusztulása. A mi felelősségünk, hogy a kedvezőtlen folyamatok megszűnjenek, és a természet a maga „természetességében” élhessen tovább.


Déli simabálna (Eubalaena australis): Találkozás egy búvárral Auckland (Új-Zéland).


Zöldalga-telep, Saint-Brieuc, Côtes-d’Armor Franciaroszág


„Strandélmény”: Ipanema, Rio de Janeiro, Brazília


Jéghegy, Unartoq fjord, Grönland


Tengeri tollak (Pennatulacea): Fiordland – Nemzeti Park, (Új-Zéland)


A korall géb (Gobiodon citrinus) egy kimustrált fémdobozban talált menedéket. (Izu félsziget, Honshu, Japán)

Képek: Brian Skerry, Yann Arthus-Bertrand

Kapcsolódó anyagok:
Uganda új utakon
Vörös lista a veszélyeztetett ökoszisztémákról
Fülöp-szigetek: A természet többet ér, mint a pálmaolaj