Kassel: a meseszép meseváros

Kassel, a város, amely a documenta világkiállítással a kortárs művészet központjává avanzsálta magát, a Grimm fivérek öröksége révén is Németország egyik legizgalmasabb kulturális városa. Aki pedig aktív pihenésre vágyik, annak sem kell csalódnia, hiszen a város mesébe illő környezete sokakat csábít túrázásra, biciklizésre és a szabadidő aktív eltöltésére.
Kassel olyan város, amely mindig tudta, hogyan kapcsolja össze a hagyományokat és az innovációt, amely a Wilhelmshöhe-vel magáénak tudhatja Európa egyik legszebb parklétesítményét és amelynek olyan jelképe van, mint egy másik városnak sem: a Herkules.


Egyszer volt … egy testvérpár, akik sok éven át Kasselben éltek, és ott olyan elévülhetetlen műveket alkottak, mint a gyermek- és házi mesék nagy gyűjteménye, vagy a „Német nyelvtan”. S mivel oly híresek voltak, Kasselben egészen a mai napig emlékeznek rájuk – a Grimm Fivérek Múzeumával, jubileumi ünnepségekkel, kongresszusokkal és kiállításokkal. 200 évvel ezelőtt jelent meg a magának nyelvészként, jogtörténészként és a demokrácia elkötelezett híveként is nagy nevet szerző testvérpár, Wilhelm és Jacob Grimm első mesekönyve. 2013-ban, a Grimm fivérek nevet viselő tematikus év keretében fiatalabb fivérükről, a festő Ludwig Emil Grimmről is megemlékeznek. Magától értetődő, hogy a 600 kilométer hosszan a Grimm fivérek meséinek és életének szentelt Deutsche Märchenstraße (Német Meseutca) egyik legfontosabb állomása Kasselben található.


Ahogy a Grimm fivérek örökségének ápolásával a múltat őrzik, úgy tárja fel rendszeresen egy másik esemény korának legaktuálisabb kérdéseit: A documenta a modern művészetek világszerte legjelentősebb kiállítás-sorozata, egy felülmúlhatatlan esemény, a nemzetközi művészeti élet trend-showja. A kiállítás helyszíne 1955 óta a Fridericianum, ezt egészíti ki az 1992-es documenta 9 óta a documenta csarnok.


A szabad ég alatt kiállított remekművek is mindig a documenta állandó elemét képezik. A leglátványosabb szabadtéri munkák közül néhány ma a városképet színesíti, így pl. Joseph Beuys 7000 tölgyfa projektje, Claes Oldenburg óriási csákánya a Fulda partján, vagy Jonathan Borofsky munkája, a Man Walking to the Sky. Nagy művészet – és „mérföldkövek” egy olyan város képében, amely jellegzetességét kevésbé köszönheti a háború utáni helyreállításnak, mint inkább egy alapoktól kezdődő újjáépítésnek; a múlt örökségével radikálisan kellett szakítani. Ma pedig a kasseliek teljes mértékben büszkék az 1950-es évekbeli építészet számos sikeres példájára, például a Treppenstraße együttesére, amely már régóta műemlékvédelem alatt áll.


Az elmúlt évtizedekben azonban előmozdították a belváros megújítását, és a belváros vonzerejét modern épületekkel, szabadtéri művészettel és újszerű területi átalakítások segítségével sikerült jelentősen fokozni. Ezenfelül Kassel egyike Németország legnagyobb múltra visszatekintő színházi városainak: Már 1605-ben felállították itt az ország első állandó színházépületét, az Ottoneumot, a mai Kasseli Állami Színház elődjét. Ráadásul a nagyszerű Rembrandt gyűjteménynek otthont adó Wilhelmshöhe kastély – mint fix pont – mellett a múzeumok választéka is minden tiszteletet megérdemel: Az elmúlt két évszázad művészete az Új Galériában és Goethe híres elefántja az Ottoneum Természetrajzi Múzeumban csodálható meg, a Csillagászati-Fizikai Kabinet pedig meglepő betekintést kínál az asztronómia, időmérés, geodézia, matematika és fizika rejtelmeibe. Ezzel szemben nem titok, hogy Európa legnagyobb hegyi parkja, a 240 hektárnyi területen elterülő, angol tájkert stílusban kialakított Wilhelmshöhe hegyi park a Herkulessel a természet, építészet és tájrendezés közös műremeke. A műremek megjelölés, Ön is biztosan megállapítja majd, nemcsak a Wilhelmshöhe-re igaz, hanem tulajdonképpen egész Kasselra.

Aktív szabadidő a meseszép környezetben


Az észak-hesseni középhegység változatos, buja erdeiben, varázslatos szépségű folyóvölgyeiben és „hullámvasútra” jellemző dombvidékén számos kiváló lehetőség kínálkozik a túrázásra, és kisebb-nagyobb kirándulások teljesítésére. A túraútvonalak között kedvére válogathat magának a kezdő és a nagyobb kihívást kereső, tapasztalt túrázó is. A vidék különleges túraösvénye az igen népszerű ARS NATURA, amely Fuldát is érinti. Szintén népszerű a „Habichtswaldsteig”, amelynek szimbóluma – egy lenyűgöző ragadozó madár – a héja (Habicht). A mintegy 85 km hosszú túraútvonal Zierenbergből indul az Edertóhoz (Edersee). A környéken további 8 kitűnő túraútvonal (összesen 100 kilométer hosszan) várja a túrázás szerelmeseit.

 

Képek: archív, © Kassel Marketing