A kínai ökoturizmus csírái

A világgazdaság motorjaként működő Kína az utóbbi időben elképesztő tempójú gazdasági növekedésével és az ezzel együtt járó nagymértékű környezetszennyezésével hívta fel magára a figyelmet. Az elmúlt 30 évben átlagosan 10 %-os GDP növekedést produkáló ország bocsátja ki a legtöbb széndioxidot a Földön, tavainak és folyóinak többsége meglehetősen szennyezett, a városi szmog pedig sokszor meghaladja a megengedett küszöbértéket. A távol-keleti állam tehát közel sem környezettudatosságáról volt ismert – mostanáig! Az egyik legszebb dél-kínai vidéken, Zhejiang tartományban az elsők közt építették ki a Naked Stables Private Reserve öko-üdülőhelyet.


A 60 hektáros terület lehet az első Ázsiában, amely elnyeri az amerikai székhelyű környezetbarát építésért felelős tanács, a US Green Building Council platina minősítését. Az ország más területein is léteznek már kisebb öko-szálláshelyek: például a Nagy Fal közelében lévő, a világörökséghez külön bejárattal rendelkező tíz vidéki villa együttese (Red Capital Ranch) vagy a Xishuangbanna városában található Yourantai Bed & Breakfast vállalkozás (悠 然 台), amit egy korábbi gumiültetvényen hoztak létre. Utóbbi a Dai kisebbség által régen lakott házakat felújítva próbálja a Dai építészet emlékét feleleveníteni és így hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Bár kínai részről egyre több és nagyobb volumenű – az ökoturizmust előrelendítő – törekvés bontakozik ki, még sok tennivalójuk van ezen a téren.


A Naked Stables elnevezésű üdülőhelyet a dél-afrikai Grant Horsfield tervezte, akinek Hong Kong-ból származó felesége rendkívül nagy hatással volt építészeti stílusára. Alapötletként egy Shanghai közeli, gyönyörű kirándulóhely kialakítása fogalmazódott meg bennük, hogy az ott élők „kiszabadulhassanak” a nagyváros kavalkádjából. A tulajdonosok reménye szerint az étteremben felhasznált alapanyagok 30%-át idén már saját kertjükből szerzik be és használják fel. Sőt, kezdeményezik a rendkívül ritka dél-kelet kínai szikaszarvas tenyésztését is, amelyből a vadonban már csupán háromszáz egyed él.

A „Középső Birodalomban” újdonságnak számító öko-üdülőhelyre autók nem hajthatnak be, a vendégek gyalog vagy elektromos és golf kocsikkal közlekedhetnek. Lehetőség nyílik különböző szabadtéri sportok űzésére, úgy mint a lovaglás, a hegyi túrázás, de a jógát is kipróbálhatják az érdeklődők. A szálláshely-szolgáltatók külön „komornyikot” biztosítanak minden villához, akik készségesen segítenek az „ideiglenes lakóknak” nyaralásuk alatt.
Az épületek kialakításánál természetesen az elsődleges szempontok között szerepelt az energiatakarékosság. A kisebb, úgy nevezett „Föld kunyhóknál” (Earth Huts) a falakat döngölt földből emelték: a sarat és a szigetelő habot vékony betonréteg fogja közre, így kevesebb hűtésre, illetve fűtésre lesz szükség. Az öko-vízgazdálkodást pedig 100 százalékig az újrahasznosítás jellemzi. A vendégek az üdülőházak ablakiból a hegyoldalakon elterülő bambusz ültetvényekre látnak, amelyek a rohanó életben ritkán tapasztalt természetközeli életérzést idézik fel bennük.

Képek: www.awayinstyle.com

Szerző: Koltai Bernadett