- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A kínai ökoturizmus csírái

Posted By Koltai Bernadett On 2013-07-04 @ 08:22 In Felfedezetlen | No Comments

A világgazdaság motorjaként működő Kína az utóbbi időben elképesztő tempójú gazdasági növekedésével és az ezzel együtt járó nagymértékű környezetszennyezésével hívta fel magára a figyelmet. Az elmúlt 30 évben átlagosan 10 %-os GDP növekedést produkáló ország bocsátja ki a legtöbb széndioxidot a Földön, tavainak és folyóinak többsége meglehetősen szennyezett, a városi szmog pedig sokszor meghaladja a megengedett küszöbértéket. A távol-keleti állam tehát közel sem környezettudatosságáról volt ismert – mostanáig! Az egyik legszebb dél-kínai vidéken, Zhejiang tartományban az elsők közt építették ki a Naked Stables Private Reserve öko-üdülőhelyet.

[1]
A 60 hektáros terület lehet az első Ázsiában, amely elnyeri az amerikai székhelyű környezetbarát építésért felelős tanács, a US Green Building Council platina minősítését. Az ország más területein is léteznek már kisebb öko-szálláshelyek: például a Nagy Fal közelében lévő, a világörökséghez külön bejárattal rendelkező tíz vidéki villa együttese (Red Capital Ranch) vagy a Xishuangbanna városában található Yourantai Bed & Breakfast vállalkozás (悠 然 台), amit egy korábbi gumiültetvényen hoztak létre. Utóbbi a Dai kisebbség által régen lakott házakat felújítva próbálja a Dai építészet emlékét feleleveníteni és így hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Bár kínai részről egyre több és nagyobb volumenű – az ökoturizmust előrelendítő – törekvés bontakozik ki, még sok tennivalójuk van ezen a téren.

[2]
A Naked Stables elnevezésű üdülőhelyet a dél-afrikai Grant Horsfield tervezte, akinek Hong Kong-ból származó felesége rendkívül nagy hatással volt építészeti stílusára. Alapötletként egy Shanghai közeli, gyönyörű kirándulóhely kialakítása fogalmazódott meg bennük, hogy az ott élők „kiszabadulhassanak” a nagyváros kavalkádjából. A tulajdonosok reménye szerint az étteremben felhasznált alapanyagok 30%-át idén már saját kertjükből szerzik be és használják fel. Sőt, kezdeményezik a rendkívül ritka dél-kelet kínai szikaszarvas tenyésztését is, amelyből a vadonban már csupán háromszáz egyed él.
[3]
A „Középső Birodalomban” újdonságnak számító öko-üdülőhelyre autók nem hajthatnak be, a vendégek gyalog vagy elektromos és golf kocsikkal közlekedhetnek. Lehetőség nyílik különböző szabadtéri sportok űzésére, úgy mint a lovaglás, a hegyi túrázás, de a jógát is kipróbálhatják az érdeklődők. A szálláshely-szolgáltatók külön „komornyikot” biztosítanak minden villához, akik készségesen segítenek az „ideiglenes lakóknak” nyaralásuk alatt.
Az épületek kialakításánál természetesen az elsődleges szempontok között szerepelt az energiatakarékosság. A kisebb, úgy nevezett „Föld kunyhóknál” (Earth Huts) a falakat döngölt földből emelték: a sarat és a szigetelő habot vékony betonréteg fogja közre, így kevesebb hűtésre, illetve fűtésre lesz szükség. Az öko-vízgazdálkodást pedig 100 százalékig az újrahasznosítás jellemzi. A vendégek az üdülőházak ablakiból a hegyoldalakon elterülő bambusz ültetvényekre látnak, amelyek a rohanó életben ritkán tapasztalt természetközeli életérzést idézik fel bennük.

Képek: www.awayinstyle.com

Szerző: Koltai Bernadett


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/07/04/a-kinai-okoturizmus-csirai/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/Moganshan_1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/nspr-5.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/06/Tree_Top_Villages.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.