Mit rejt a Hintertux jégár mélye?

Ausztria egyetlen, egész évben nyitva tartó síterepe Tirolban, a Hintertux-gleccseren található Budapesttől mintegy 740 kilométerre. De a jégárnak a síelésen kívül van egy másik nagy vonzereje is. Érdemes felfedezni, mit rejt a mély…

Ausztria 840 gleccsere közül csak nyolc rendelkezik sítereppel, ebből öt Tirolban található, de csak Hintertuxon csúszhatunk egész évben. A Ziller völgye fölé emelkedő hegy legnagyobb csúcsa a 3476 méter magas Olperer, a síelők és snowboardosok pedig a 3250 méter magas Gefrorene Wandról „száguldhatnak” lefelé.

A magasság önmagában még nem tenné síelhetővé az egész területet az év 365 napján. Nyáron a hóhatár az Alpokban ugyan kevéssel 3000 méter alatt van, de ez függ a pontos földrajzi szélességtől, az évszakoktól, a napsugárzás mennyiségétől, az északi vagy déli fekvéstől, sőt még a hegy tömege is befolyásolja. Kevés hely rendelkezik a szomszédos Ausztriában olyan adottságokkal, mint Hintertux. Nyáron is mintegy 18 kilométer hosszú pályarendszer várja a téli sportok szerelmeseit, több száz kilométeres túraútvonal pedig a pihenni és kirándulni vágyókat. A Hintertux a tekintélyes 120 méter vastagságot is elérheti, és 4000 méteres hosszával méltán lett a síelők nyári „fellegvára”.


A gleccser jege a nagy mennyiségű hó saját súlyának nyomására alakul ki, és lassú, de folyamatos csúszó mozgásban van. A Hintertux-gleccser jege 500 – 1000 éves, amely évente átlagosan hatvan méteres utat tesz meg. A klímaváltozásnak köszönhetően a jégtömeg fokozatosan visszahúzódik. A gleccsert 30 méter mély szakadékok szabdalják, ezért a sípályán kívüli területek felfedezői csak saját felelősségükre induljanak útra.


A hintertuxi Natur Eis Palast gleccserbarlangot 2007-ben Roman Erler fedezte fel egy hegyi túrázás alkalmával. A barlangot a jégtömeg nagyon lassú mozgása alakította ki, amit a feltárás utáni mérések is alátámasztottak. Az évszakok és a hőmérséklet változása, valamint a jég mozgása következtében a gleccserszakadékok szélessége, így a barlang fala is állandóan változik. A barlang legszebb részei egy cseppkőbarlangra emlékeztetnek, csak itt jégcsapok lógnak mindenhonnan, és a különböző fényű lámpák megvilágításában szivárványszerűen tündökölnek. A felszín alatt a barlang belsejében egy 15 méter mélységű gleccsertó is található. A barlangot és a tavat egy 45 perces vagy egy hosszabb, 70 perces túra részeként fedezhetjük fel.

Szerző: Máté Viola

Képek: hintertuxergletscher.at

Kapcsolódó anyagaink:
A kőszáli kecskék birodalmában – Gran Paradiso nemzeti park
Alpok–Adria túraút: a Großglocknertől a tengerig
Fuss fel Ausztria tetejére! 2013.07.21