A padisah nyomában Magyarországon…

Az egyetemes és magyar történelemben oly meghatározó szerepet játszó Nagy Szulejmán (1494-1566), akit a török történelemben “Törvényhozó Szulejmánként” (törökül teljes nevén: Osmanli Padisah Kanuni Süleyman Khan Gazi) tisztelnek, és aki az Oszmán Birodalom legsikeresebb uralkodója volt, utolsó magyarországi hadjárata alatt 72 éves korában Szigetvár ostroma közben hunyt el, 1566. szeptember 5.-én. Szokollu Mehmed nagyvezír úgy döntött, hogy a szultán halálát titokban tartják az ostrom végéig. Szulejmán belső szerveit és szívét eltávolították, melyeket egy aranyedényben Szigetvárnál temettek el.

A most futó Szulejmán című TV sorozat főszereplőjét igyekeztek minél hasonlatosabbá tenni az igazi szultánhoz

A bebalzsamozott testet Isztambulban, a Szinán Pasa által emelt nagymecset kertjében, Szulejmán máig megtekinthető türbéjében helyezték örök nyugalomra. A szigetvári ostrom után Szulejmán Hürremtől származó fia aki II. Szelimként lépett a trónra, apja szigetvári sírhelye fölé – egyes források szerint még 1566-ban -, díszes türbét emeltetett.

Szulejmán eredeti díszes, okmányokat hitelesítő aláírása, a tughra

A hódoltság idején a szigetvári Szulejmán-türbe – amely mellé dervis kolostort is építettek -, az iszlám világ egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. Ifjabb Zrínyi Miklós 1664-es híres téli hadjárata alatt lecsapott Szigetvárra, de a nagy szultán síremlékét nem engedte lerombolni mondván: “Én az élőkkel harcolok nem peniglen holtakkal…” Szulejmán síremléke a 17. század végi visszafoglaló háborúkat, köztük Szigetvár 1689-es visszavívását is túlélte. 1693-ban azonban egy kapzsi császári tiszt az épület márványanyaga miatt lebontatta a türbét, az anyagát pedig eladta.

A hazánkban vetített népszerű török TV sorozat „sztárjai”, Ibrahim nagyvezír, Hürrem szultana, avagy a „valide” az anyaszultánné, valós történelmi figurák voltak.

A hagyomány szerint a szultán sírhelye fölött 1713-ban egy fakápolna, a 18. század közepén pedig a ma is álló turbéki templom épült. A Pécsi Tudományegyetem multidiszciplináris kutatócsoportja, Dr. Pap Norbert professzor vezetésével, forradalmian új módszer kifejlesztésével fogott hozzá Szulejmán eredeti sírhelyének megkereséséhez. Erről a hihetetlenül érdekes és kalandos tudományos vállalkozásról a The Explorer magazin a szerdán megjelenő számában olvashattok egy érdekes, exkluzív összeállítást. A kutatócsoport tagjaival bejárni az eredeti helyszíneket, egyedien fantasztikus élményt jelentett. Szó szerint megcsapott a történelem atmoszférája… A közeljövőben rendkívüli eredmények bejelentése várható a török és a magyar kormány által is támogatott kutatási projektben, amelyről természetesen elsőkézből fogunk tudósítani!

Az igazi Szulejmán. A padisah arcképe egykorú, 16. századi fametszeten.

képek: archív