A kitesurfing paradicsoma

A világ egyik legszebbnek választott tengerpartját extrém sportolók lepik el minden nyáron. A brači Aranyszarv a misztrál szélnek köszönhetően a kite-osok birodalma.

A dalmát kisváros Bol, Brač szigetének déli partján fekszik, a legkönnyebben Splitből érhetjük el a Jadrolinija kompjárataival. Bol Horvátország leglátványosabb és legtöbbet fotózott tengerpartjával büszkélkedhet. A legtöbb utazási magazin, a Lonely Planet, a LA Times és a NY Times is beválogatta a világ legszebb strandjai közé. A természet bőkezűen bánt vele, amikor megalkotta a tengerbe nyúló mintegy ötszáz méter hosszú földnyelvet, a Zlatni ratot, magyarul Aranyszarvat. A fényképeken gyakran homokosnak látszik a tengerpart, valójában azonban fehér kavicsos, amik egyre kisebbek lesznek, ahogy a vízhez közelítünk. A fehér brači mészkövet már az ókori kőfejtőkben is bányászták, és külön érdekessége, hogy a spliti Diokléciánusz-palota is ebből épült, sőt a washingtoni Fehér Ház építésénél szintén felhasználták.

Bol kristálytiszta vizű strandja közkedvelt utazási célpont a vízi sportok kedvelői között is. A misztrál szél és a tengeráramlatok hatására a földnyelv állandóan változtatja alakját: hol az egyik, hol a másik irányba „hajlik el”. Néha egy parányi kis tó is kialakul a csúcsnál, ahogy a hullámok verik a partot. Az évek során egyre több követ halmoznak fel, így a szarv lassan növekszik. Partjának mindkét oldalán strandolhatunk, az állandó szélmozgásoknak köszönhetően pedig ez a hely a windsurfing és kitesurfing paradicsoma. A főszezon májustól szeptemberig tart, szinte minden nap 10-20 csomó erősségű szélre lehet számítani. A parton található kiteboarding centerben kezdő és haladó tanfolyamokat indítanak, felszerelést is itt bérelhetünk.


Képek: croatia-exclusive.eu

Kapcsolódó anyagaink:

Rovinj, Limska Chanal: tengerparti sziklák
A világ TOP 3 „vizes” útvonala
Szigetvárosok a világ minden táján