Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben!

Fedezd fel a vadregényes kanadai Kluane Nemzeti Parkot, amely kristálytiszta tavakkal, monumentális gleccserekkel, rendkívül gazdag flórával és faunával büszkélkedhet. Kanada ezen végtelen messzeségein teljesített trekking túrával bizton felejthetetlen élményekhez juthatsz.


A nemzeti park felfedezésére indulókat több száz kilométeres túraösvény kényezteti el; a teljesen kezdőktől a profi hegymászókig mindenki talál magának kedvére valót a hamisítatlan „ősvadonban”. A túraútvonalak egy része a korábbi “Southern Tutchone” őslakos népcsoport tradicionális útjaikat is érinti.
A trekkingezés szerelmesei – miközben bejárják a hegyek és gleccserek festői vidékét – kellemes érzéssel felejtkezhetnek bele a már-már giccsesen idilli természetbe. Egy fárasztó nap után a Kathleen Lake közelében jó lehetőség kínálkozik a táborozásra, ahonnan páratlan kilátás tárul a túrázók szeme elé.


Az 1976-ban alapított UNESCO Világörökség listáján is szereplő Kluane Nemzeti Park Kanada délnyugati sarkában fekszik. Itt található a Saint Elias-hegység és Kanada legmagasabb hegycsúcsa, az 5959 méter magas Mount Logan. A nemzeti park neve – Kluane – az őslakosok nyelvén annyit tesz: sok hal helye.


A név jelentéséből könnyen meg lehet fejteni, hogy a védett területek igencsak bővelkednek csilingelő vizű patakokban, bővizű folyókban és kristálytiszta tavakban, amelyekben számos halfaj megtalálható. A tavak és patakok vízutánpótlását mintegy 4000 gleccser biztosítja, így a területet nemigen fenyegeti kiszáradás.
A nemzeti park 22 013 négyzetkilométeres területének 82 százalékát hegyek és gleccserek borítják. A civilizációtól „elzárt” vidéken otthonosan érzi magát a 150 féle madárfaj, az alaszkai juh és a tekintélyes egyedszámú grizzly-populáció is.
A terület a szomszédos Alaszkában található Wrangell–Saint Elias Nemzeti Parkkal együtt geomorfológiailag, tektonikailag aktív terület, mivel a csendes-óceáni lemez itt csúszik a vékonyabb amerikai lemez alá. Ezért a nemzeti park területén számos vulkanikus eredetű hegység keletkezett.


A védett terület egyik legkülönlegesebb természeti éke a Klutlan-gleccser, amelyet kb. 1000 évvel ezelőtt egy vulkánkitörés több méter magas törmelékanyaga (tefra) takart be, de azóta megtelepedett rajta az élet, erdők keletkeztek és a gleccseren most nagy emlősök – karibuk, jávorszarvasok – élnek.

Képek: Paul Sanborn, archív

Kapcsolódó anyagaink:
Mostviertel – Vad és szelíd
A kőszáli kecskék birodalmában – Gran Paradiso nemzeti park
A Watzmann-legenda nyomában: Berchtesgadeni Nemzeti Park