- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben!

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-08-01 @ 10:08 In Trekking | No Comments

Fedezd fel a vadregényes kanadai Kluane Nemzeti Parkot, amely kristálytiszta tavakkal, monumentális gleccserekkel, rendkívül gazdag flórával és faunával büszkélkedhet. Kanada ezen végtelen messzeségein teljesített trekking túrával bizton felejthetetlen élményekhez juthatsz.

[1]
A nemzeti park felfedezésére indulókat több száz kilométeres túraösvény kényezteti el; a teljesen kezdőktől a profi hegymászókig mindenki talál magának kedvére valót a hamisítatlan „ősvadonban”. A túraútvonalak egy része a korábbi “Southern Tutchone” őslakos népcsoport tradicionális útjaikat is érinti.
A trekkingezés szerelmesei – miközben bejárják a hegyek és gleccserek festői vidékét – kellemes érzéssel felejtkezhetnek bele a már-már giccsesen idilli természetbe. Egy fárasztó nap után a Kathleen Lake közelében jó lehetőség kínálkozik a táborozásra, ahonnan páratlan kilátás tárul a túrázók szeme elé.

[2]
Az 1976-ban alapított UNESCO Világörökség listáján is szereplő Kluane Nemzeti Park Kanada délnyugati sarkában fekszik. Itt található a Saint Elias-hegység és Kanada legmagasabb hegycsúcsa, az 5959 méter magas Mount Logan. A nemzeti park neve – Kluane – az őslakosok nyelvén annyit tesz: sok hal helye.

[3]
A név jelentéséből könnyen meg lehet fejteni, hogy a védett területek igencsak bővelkednek csilingelő vizű patakokban, bővizű folyókban és kristálytiszta tavakban, amelyekben számos halfaj megtalálható. A tavak és patakok vízutánpótlását mintegy 4000 gleccser biztosítja, így a területet nemigen fenyegeti kiszáradás.
A nemzeti park 22 013 négyzetkilométeres területének 82 százalékát hegyek és gleccserek borítják. A civilizációtól „elzárt” vidéken otthonosan érzi magát a 150 féle madárfaj, az alaszkai juh és a tekintélyes egyedszámú grizzly-populáció is.
A terület a szomszédos Alaszkában található Wrangell–Saint Elias Nemzeti Parkkal együtt geomorfológiailag, tektonikailag aktív terület, mivel a csendes-óceáni lemez itt csúszik a vékonyabb amerikai lemez alá. Ezért a nemzeti park területén számos vulkanikus eredetű hegység keletkezett.

[4]
A védett terület egyik legkülönlegesebb természeti éke a Klutlan-gleccser, amelyet kb. 1000 évvel ezelőtt egy vulkánkitörés több méter magas törmelékanyaga (tefra) takart be, de azóta megtelepedett rajta az élet, erdők keletkeztek és a gleccseren most nagy emlősök – karibuk, jávorszarvasok – élnek.

Képek: Paul Sanborn, archív

Kapcsolódó anyagaink:
Mostviertel – Vad és szelíd [5]
A kőszáli kecskék birodalmában – Gran Paradiso nemzeti park [6]
A Watzmann-legenda nyomában: Berchtesgadeni Nemzeti Park [7]


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/08/01/trekkingezz-a-gleccseren-keletkezett-erdoben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/klut8.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/klu4.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/Kathleen.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/klut5w.jpg

[5] Mostviertel – Vad és szelíd: http://explorerworld.hu/2013/05/04/mostviertel-vad-es-szelid/

[6] A kőszáli kecskék birodalmában – Gran Paradiso nemzeti park: http://explorerworld.hu/2013/06/17/a-koszali-kecskek-birodalmaban-gran-paradiso-nemzeti-park/

[7] A Watzmann-legenda nyomában: Berchtesgadeni Nemzeti Park: http://explorerworld.hu/2013/07/08/watzmann-legenda-nyomaban-berchtesgadeni-nemzeti-park/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.