- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A becsületes emberek országa: Burkina Faso

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-08-05 @ 10:36 In Ismerd meg! | No Comments

Burkina Faso nyugat-afrikai állam, amelynek neve moré és dioula nyelveken annyit tesz: becsületes emberek országa. Ez már önmagában is jó „ajánlólevél” az ország közelebbi megismerésére.

Az afrikai ország 274 200 négyzetkilométer, többnyire sík területét dombok szabdalják, északon viszont a szavannát sztyepp teszi változatossá. Burkina Faso igen népszerű a vendégszeretetéről: az ott lakók mindent elkövetnek, hogy az odaérkezők szívélyes fogadtatásban részesüljenek.

[1]

Az ország szebbnél szebb helyszínekkel büszkélkedik, így van bővel lehetőség elmerülni a látnivalókban. Elég csak a híres Banfora-vízesést, a vízimadarakban gazdag Oursi-tavat vagy a négy nagy nemzeti parkját említeni.

De izgalmas lehet felkeresni a krokodiloktól hemzsegő Bazoule tavat csakúgy, mint a déli és nyugati félsivatagos szavannákat.  Az ország legmagasabb pontja a dél-nyugaton található 749 méteres Pic de Nakourou, ahol a homokkő táblás vidék meredeken emelkedik Mali déli határvidéke felé. Az ország legnagyobb folyója a Volta, amely három ágra (Fekete-, Fehér- és Vörös) tagolódik.

[2]

Burkina Fasoban négy nemzeti parkot kereshet fel az odalátogató. A szavannákat akáciafák, majomkenyérfák tarkítják. Az ország faunája pedig igen sokrétű. Izgalmas saját életterükön megfigyelni a bivalyokat, oroszlánokat, vízilovakat és krokodilokat is.

[3]

Két jelentősebb nemzeti parkja:

Arli Nemzeti Park

Az ország dél-keleti részén terül el, 760 négyzetkilométer. Ártéri erdők, a Gobnangou lánchoz tartozó homokkő dombok jellemzik. 200 elefánt, 200 víziló és több mint 100 oroszlán található a nemzeti park területén, de terület életteréül szolgál a piros és zöld majmoknak, varacskos disznóknak és számos antilopnak is.

Deux-Balés Nemzeti Park

[4]

A Deux Balés Nemzeti Parkot 610 négyzetkilométeren az ország keleti részén alapították 1937-ban.  A védett terület híres majomkenyérfáiról, de lencsevégre kaphatók itt bivalyok, vízilovak, krokodilok és elefántok is.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/08/05/a-becsuletes-emberek-orszaga-burkina-faso/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/bf_w1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/bf8.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/bf1.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/majomkf1.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.